Sucevenii isi pot amaneta telefoanele, electrocasnicele si chiar masina


Intră acum și în grupul de

De aproximativ un an de zile, sucevenii îşi pot amaneta, pe lângă aur, telefoanele mobile, calculatoarele, electrocasnicele şi chiar autoturismele personale, în municipiu existând un singur punct de lucru care primeşte aceste obiecte în regim de amanet, deschis în cartierul George Enescu.

Fie că au nevoie urgentă de bani pentru a-şi putea achita cheltuielile, datoriile personale sau pentru a-şi putea ajuta familia, din ce în ce mai mulţi suceveni aleg în ultimii ani soluţia rapidă şi covenabilă, pentru moment, de a apela la serviciile unei case de amanet, renunţând adesea la bunurile de valoare, bijuterii din aur în general, pe care apoi nu mai au posibilitatea să le mai recupereze.

Până la finalul anului 2009, în Suceava nu exista un amanet care să permită sucevenilor să-şi amaneteze, pe lângă aur, bunuri personale, de valoare, deşi existau cerinţe în acest sens. Ca o soluţie salvatoare, acest lucru este acum posibil prin intermediul singurului punct de amanet din municipiul reşedinţă de judeţ, la care garantarea împrumuturilor se face, nu numai cu obiecte de dimensiuni mici şi valoare certă (bijuterii sau obiecte decorative din aur), ci şi cu electronice (laptopuri, camere video, aparate foto, telefoane etc.) care se pot evalua pe loc, după semnarea contractului acordându-se împrumutul. Mai nou, sucevenii îşi pot amaneta chiar şi autoturismele, solicitare care nu a fost făcută până în prezent la casa de amanet care funcţionează pe acest profil în cartierul George Enescu.

Perioada de acordare a împrumutului este cuprinsă între 5 şi 20 de zile la electronice, respectiv între 5 si 30 de zile la aur. Comisionul este 1,2% pentru fiecare zi din perioada împrumutului la electronice şi 0,5% la aur. După achitarea comisionului, contractul se poate prelungi pe o perioadă de maxim 30 de zile, făra nicio limitare. La rambursarea anticipată a împrumutului comisionul se recalculează, iar condiţia principală pentru efectuarea unei tranzacţii în cadrul casei de amanet, este ca persoanele împrumutante să aibă peste 18 ani şi să se legitimize cu un document de identitate (buletin sau paşaport) valabil.

Şi pentru că adesea cei care îşi amanetează obiectele, nu se mai întorc să le recupereze, acestea sunt scoase la vânzare la preţuri mult mai mici decât valoarea la care au fost achiziţionate, iniţial, din magazine. Din acest motiv, pentru mulţi a devenit o afacere profitabilă achiziţionarea unui telefon mobil sau a unui aparat foto digital de la casele de amanet, preţurile avantajoase fiind irezistibile, iar marfa de bună calitate, deoarece magazinele de profil, care primesc aceste obiecte fac o selecţie foarte riguroasă a bunurilor înainte de a încheia contractul cu persoana împrumutantă.

Astfel, sucevenii pot achiziţiona de la punctul de lucru din George Enescu valori amanetate precum: telefoane mobile, smartphone-uri laptop-uri/notebook-uri, console/jocuri, aparate foto/video, sisteme audio, GPS-uri, electrocasnice, LCD Plasme, ş.a.

Casele de amanet rămân o afacere profilabilă la Suceava, în ciuda faptului că în ultimii doi ani au apărut foarte multe astfel de magazine de profil, concurenţa fiind mare, iar comisioanele şi preţul pe gram de aur variind de la o societate la alta. Există astfel case de amanet unde aurul de 14 karate se vinde cu preţul de 70 lei, respectiv 90 lei pentru cel de 18 karate, sau 100 lei pentru aurul de 24 karate, unde comisionul este de 0,30%, dar şi case de amanet care oferă preţuri mai mari pe gramul de aur, însă care percep un comision mai ridicat.

De la patronul unui astfel de magazin din Suceava am mai aflat că mare parte dintre cei care se folosesc de serviciile prestate de casa sa de amanet, preferă să-şi amaneteze bijuteriile vechi, iar cu banii obţinuţi să îşi achiziţioneze altele noi.


Intră acum și în grupul de