Acasă Exclusiv Comerciantii de martisoare au iesit la rampa

Comerciantii de martisoare au iesit la rampa


Intră acum și în grupul de

Figurinele frumos colorate, care înfăţişează celebre personaje de desene animate, îngeraşii din ceramică şi broşele din tot felul de pietre par să dicteze tendinţele în materie de mărţişoare ale acestui an. Cel puţin asta se observă dacă aruncăm o privire pe cele câteva tarabe pe care comercianţii le-au expus, timid, încă de duminică, în zonele cu tradiţie din municipiul Suceava.

Dat fiind faptul că luna martie îşi va face debutul abia peste o săptămână şi ţinând cont că iarna nu vrea să ne dea încă pace, putem spune că afacerea cu mărţişoare abia se dezmorţeşte, vânzătorii fiind mai degrabă ocupaţi cu îndepărtarea stratului de zăpadă care se depune pe obiectele mărunte aranjate ordonat pe tarabe decât să vină în sprijinul potenţialilor clienţi, care, momentan, se apropie cu greu chiar şi pentru a se pune la curent cu preţurile şi cu oferta, darămite să achiziţioneze vreun accesoriu primăvăratec.



Chiar dacă înghesuiala specifică apropierii zilei de 1 Martie se lasă încă aşteptată, asta nu înseamnă că, răzleţ, trecătorii nu se opresc deja în dreptul tarabelor amplasate în faţa Complexului comercial Bucovina, sau în staţie la Policlinică, unde pe tihnă, fără a fi zoriţi de coatele şi de nerăbdarea altor cumpărători, îşi aleg din timp, mărţişoarele potrivite pentru cei dragi.

Din curiozitate, ne-am aruncat şi noi ochii pe tarabele comercianţilor zgribuliţi de frig, unde am putut indentifica tradiţionalul mărţişor, confecţionat din aţă roşie şi albă, la preţul de 0,50 bani, şnurul tip mărţişor împletit cu sfoară roşie şi albă, al cărui preţ variază în funcţie de lungime, care poate ajunge şi până la 1.70 m, între 3-5 lei, sau mărţişorul tip brăţară, la 2 lei bucata.

Totodată, am mai observat că oferta din acest an, din ce în ce mai colorată, şi destinată cu precădere copiilor şi tinerilor, constă în mărţişoare plasticate sau cauciucate ce îi înfăţişează pe Tweety, sau motanul Tom, alături de alte personaje celebre din desenele animate. Şi pentru că piaţa trebuie adaptată şi în funcţie de tendinţe, comercianţii au scos la vânzare şi brelocuri cu chipul îndrăgitului personaj Hannah Montana, la 2 lei bucata.

Cei care doresc să achiziţioneze un mărţişor mai fin, mai deosebit, pot alege mărţişoarele sub formă de broşe elegante, cu pietricele colorate, ideale pentru doamne, pentru care vor fi nevoiţi să scoată din buzunare suma de 8 lei, cele mai scumpe mărţişoare ridicându-se la suma de 15 lei şi constând în diferite figurine, de regulă îngeraşi din ceramică.

Oferta la mărţişoarele din acest an este pentru toate buzunarele şi pentru toate gusturile, de la an la an comerciaţii aducând inovaţii, înlocuind tradiţionalul mărţişor, cu tot soiul de obiecte, decoraţiuni care pot fi dăruite, alături de tradiţionalul şnur alb-roşu.

Se spune că la originile mărţişorului a stat o monedă de aur la care se ataşa o sfoară făcută din două părţi răsucite, una roşie şi alta albă, pe care copiii obişnuiau să o poarte la gât. Există credinţa, conform căreia, acestă amuletă aducea noroc şi fericire. Fetele purtau mărţişorul până când înfloreau copacii, moment în care, legau mărţişorul de trunchiul unui copac, iar cu moneda îşi cumpărau brânză, pentru a avea o faţă albă şi frumoasă tot anul.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version