Locuitori din Todirești disperați cer soluții imediate pentru ca dealul Osoi să nu se prăbușească mai mult și să le afecteze locuințele


Intră acum și în grupul de

În pitorescul sat Todirești, un grup de locuitori disperați solicită autorităților să intervină urgent pentru a pune în siguranță dealul Osoi, care a devenit o sursă constantă de îngrijorare din cauza alunecărilor de teren. Aceste alunecări amenință locuințele lor și au creat o atmosferă de neliniște în comunitate.

Unul dintre localnici a dezvăluit că problema a început în urmă cu peste un deceniu, în 2010, odată cu inundațiile care au afectat zona. De atunci, dealul pare să se prăbușească treptat, iar ploile abundente din acest an au accentuat și mai mult această problemă. Noi fisuri și crăpături au apărut, iar locuitorii se simt tot mai vulnerabili.

Cu toate că au sesizat autoritățile cu privire la situația gravă, localnicii spun că nimeni nu a venit să evalueze personal situația sau să propună soluții pentru stoparea alunecărilor de teren. Astfel, ei se tem că dacă ploile vor provoca creșterea nivelului pârâului Soloneț, care a fost deja afectat de schimbarea cursului apei din cauza alunecărilor, jumătate din sat ar putea fi pus sub apă, inclusiv până la calea ferată.

Un alt localnic a subliniat că au fost trimise sesizări repetate către autoritățile locale și județene începând cu anul 2010, dar niciun progres real nu s-a înregistrat până acum. Ei nu doresc să acuze pe nimeni, ci doar cer să fie trimiși specialiști care să evalueze pericolul iminent, care pare să se agraveze de la o zi la alta.

Dealul Osoi avea o altă configurație geografică în trecut, iar schimbările au avut loc în urma intemperiilor și alunecărilor de teren. Cursul pârâului Soloneț, care odinioară trecea la baza dealului, s-a modificat semnificativ. Diferența de nivel dintre vechiul curs al pârâului și terenul actual este acum de aproximativ 15-20 de metri, iar în ultimul an, terenul s-a lăsat cu încă doi metri.

„Este un strigăt al nostru pentru normalitate”, a afirmat un alt localnic îngrijorat, care crede că absența intervenției autorităților pentru oprirea alunecării de teren va avea consecințe grave asupra locuințelor și siguranței lor.

Locuitorii din Todirești se așteaptă ca apelul lor disperat să fie auzit și să primească sprijinul necesar pentru a face față acestei situații critice. Ei speră că autoritățile vor acționa în grabă pentru a proteja comunitatea și proprietățile acestora în fața amenințării alunecărilor de teren care nu încetează să le afecteze viețile.


Intră acum și în grupul de