“Mincinosul”, comedia zilelor noastre (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Piesa de teatru „Mincinosul”, de Carlo Goldoni, a prins viaţă pe scena Casei de Cultură Suceava datorită talentului demonstrat de actorii botoşăneni ai teatrului „Mihai Eminescu”.

Spectacolul, de o ambianţă realistă, foloseşte mijloace dramatice, punând în prim plan mentalitatea burgheză care străbate piesa de la un capăt la altul. Protagonistul, Lelio este tipul de personaj nou pe care Goldoni îl aduce în teatrul italian a cărui complexitate depăşeste figurile destul de schematice ale personajelor comediei dell arte. Este genul omului care trăieşte în şi din minciună, fiind în stare să apeleze la orice tertip de acest gen pentru a-şi atinge scopurile.

Iubeşte, i se pune pata pe una dintre fetele unui doctor, curtată la rându-i de mai mulţi bărbaţi, iar pentru a o cuceri este în stare să scormonească noi şi noi minciuni, pe care de altfel le spune cu o spontaneitate aparte, cu o uşurinţă incredibilă, ba mai mult, cu măiestrie, pentru că în primă fază este crezut de toată lumea.

Piesa stufoasă prinde viaţă datorită priceperii cu care actorii jonglează pe ritmurile vesele din fundal, captând atenţia publicului spectator prin utiizarea unor cuvinte, expresii pe alocuri buruienoase şi printr-o serie de scene cu trimitere sexuală.

Cei mai entuziasmaţi de acestea din urmă s-au arătat tinerii suceveni prezenţi la spectacol, care s-au amuzat cu precădere în finalul piesei, când protagonistul este descoperit, desconspirat de tatăl său şi pedepsit într-o manieră originală, ajungând cum s-ar spune “de râsul lumii” şi la propriu şi la figurat.

Spectacolul “Mincinosul” se termină cu o morală, pe care vă las să o descoperiţi joi, 24 martie, tot la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, când aceeaşi piesă de teatru va fi din nou pusă în scenă de actorii botoşăneni, de data aceasta de la ora 19.00.

Sub îndrumarea regizorului Ion Sapdaru, din distribuţie fac parte actorii: Cezar Amitroaiei, Sorin Ciofu, Eduard Sandu, Valentin Popa, Bogdan Muncaciu, Gheorghe Frunză, Ovidiu Ivan, Ciprian Tăbăcaru, Dragoş Radu, Daniela Bucătaru, Irina Mititelu, Gina Pătraşcu, Laura Dumitrache şi Ioan Creţescu.


Intră acum și în grupul de