Luna Internationala a Astronomiei serbata la Suceava prin lansarea a trei rachetomodele


Intră acum și în grupul de

Zeci de studenţi suceveni pasionaţi de astronomie, cercetători în domeniu, sau simpli curioşi s-au adunat vineri seară pe terasa Observatorului Astronomic Suceava pentru a asista la lansarea a trei mini rachete (rachetomodele) care s-au îndepărtat la 30 de km de Pământ, revenind parţial în atenţia celor prezenţi sub forma unor paraşute.


Printre cei trei specialişti în domeniu care au participat la lansarea rachetomodelelor s-a numărat şi Cezar Leşanu, asistent de cercetare în cadrul Departamentului Observator Astronomic, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, care ulterior le-a sintetizat celor prezenţi istoria astronauticii, respectiv treptele spr cucerirea spaţiului cosmic.

Tot de la acesta am aflat că “în copilărie, Dumitru Prunariu a frecventat cursuri de aeromodelism, apoi a trecut pe rachetomodele, iar la noi, la Suceava, într-adevăr puţină lume ştie că în cadrul Clubului Sporturilor Tehnico – Aplicative Suceava (C.S.T.A. Suceava) există secţia de rachetomodele, în ultimii ani, elevii noştri suceveni având participări la campionate europene şi mondiale, unde au obţinut mereu rezultate foarte bune”, a precizat asistentul de cercetare.

În acest sens, pentru seara de vineri a fost pregătită o mini expoziţie în cadrul căreia au fost expuse cupe, medalii şi diplome obţinute de-a lungul timpului de către elevii înscrişi în cadrul C.S.T.A. Suceava. Totodată Leşanu a subliniat faptul că atât aeromodelismul sucevean, cât şi rachetomodelismul datează atât în Suceava, cât şi la nivel de judeţ, încă din anii ‘60.

Cei prezenţi la manifestare au avut ocazia să vizualizeze expoziţia fotografică dedicată lui Dumitru Prunariu, primul român care a ajuns în spaţiu, cu prijelul împlinirii a 30 de ani de la acel moment. Imaginile unicat, 40 la număr, prezintă momente inedite surprinse cu Prunariu înainte şi în timpul expediţiei sale în spaţiul cosmic, directorul Departmentului Observator Astronomic din cadrul USV, lector univ. dr. Cristian Pîrghie menţionând că expoziţia vine de la Baia Mare, singurul loc unde a mai fost expusă fiind la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti.

În partea de deschidere a evenimentului care a marcat “Luna Internaţională a Astronomiei”, studenţii USV au avut ocazia de a asista la o serie de prelegeri vizând subiecte din astronomie, prezentate de: Ana Maria Suciu, elevă în clasa a VII-a, la Şcoala cu clasele I-VIII Şcheia, asistent de cercetare Cezar Leşanu, cercetător Emil Turcu şi cercetător Dimitrie Olenici, ambii din cadrul Departamentului Observatorului Astronomic USV. O parte dintre prezentări au fost realizate şi în limba engleză, datorită prezenţei unor studenţi sosiţi la universitatea suceveană cu burse Erasmus.

Totodată, pentru amuzament, la parterul Observatorului Astronomic Suceava a fost amplasat echipamentul unui cosmonaut, tip şablon, cu care doritorii s-au putut fotografia.


Intră acum și în grupul de