Suceveanul Bogdan Baciu va conferentia la Adunarea Generala a ONU de la New York pe tema „Situatia tinerilor in raport cu criza economica din 2010”


Intră acum și în grupul de

Fălticeneanul Bogdan Baciu, desemnat la începutul lunii septembrie ca delegat de tineret la ONU, anunţă că tema pe care va conferenţia în Statele Unite ale Americii va fi „Situaţia tinerilor în raport cu criza economică din 2010”.

Tânărul, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, a fost desemnat „Delegat de tineret la ONU”, în cadrul unui concurs cu acelaşi nume, la care a participat.

După trei etape de selecţie, după analiza CV-ului, a scrisorilor de recomandare, a eseului, Bogdan Baciu a ajuns printre primii zece candidaţi. A mers mai departe şi a ajuns, în urma susţinerii interviului, la dezbaterea finală, cu un singur contracandidat, moment după care a primit confirmarea finală. Astfel, la începutul lunii octombrie, împreună cu colega sa Alexandra Năstase (President at Romanian Center for International Relations and Security Studies), tânărul fălticenean va merge la ONU, la Adunarea Generală care va avea loc la New York, acolo unde, în cadrul unui discurs de cinci minute, va trebui să prezinte o scurtă situaţie a tinerilor români şi a problemelor cu care aceştia se confruntă.

“În decursul zilei de ieri (luni – n.n.), am primit şi tema întâlnirii la care vom participa, anume << Situaţia tinerilor în raport cu criza economică din 2010 >> . Tema este una extrem de generoasă, însă voi încerca în cele cinci minute de discurs să prezint la nivel înalt problemele tinerilor din România. Sunt şi lucruri bune legate de tinerii români, precum statutul elevului, scădere ratei şomajului la cei care termină un institut de învăţământ superior, dar şi lucruri la care mai trebuie muncit, cum ar fi lipsa locurilor de muncă pentru tineri, lipsa burselor pentru cei mai capabili şi lipsa de interes a unor instituţii pentru pregătirea optimă a tinerilor”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Bogdan Baciu.

Potrivit acestuia, plecarea din ţară a celor doi colegi se va face la data de 1 octombrie, urmând ca la data de 3 octombrie să aibă loc deschiderea celui de-al treilea comitet al ONU pe probleme economico-sociale, acolo unde echipa din România este integrată. Tinerii vor sta în Statele Unite ala Americii înclusiv pe data de 4 şi 5 octombrie, iar „momentul culminant al deplasării va fi dat de întâlnirea cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon”. „Aici vom beneficia de o poză de grup, dar şi de o oră de discuţii. Pe parcursul următoarelor zile vom participa la diferite evenimente susţinute de ţări precum Elveţia, Bulgaria ş.a. Dorim să realizăm un astfel de eveniment care să fie susţinut şi de România, însă aceste detalii le vom stabili joi, în cadrul întâlnirii pe care o vom avea cu Ministerul de Externe”, a precizat delegatul de tineret la ONU.

Amintim că Bogdan Baciu este vicepreşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, preşedintele Consiliului copiilor „Spune, Suceava” şi redactor-şef al publicaţiei „Revista noastră”.


Intră acum și în grupul de