Actori ieseni au insufletit atmosfera nuntii bucovinene de alta data, la Muzeul Satului din Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Un grup de tineri studenţi la Actorie în Iaşi, alături de câţiva actori ai Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi s-au aflat sâmbătă, în jurul prânzului, la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, acolo unde au montat o piesă de teatru specifică „Nunţii în Bucovina”.

Folosindu-se de cadrul primitor al celui mai tânăr dintre muzeele în aer liber din România, de una dintre casele păstrătoare de tradiţii din Câmpulung, dar şi de Biserica de la Vama aflate în incinta Muzeului Satului, actorii, costumaţi în straie populare au recreat posturi inedite ale unuia dintre momentele de răscruce din existenţa umană – nunta, precum şi alte obiceiuri ce încă însoţesc acest ritual în zona bucovineană. Printre aceste momente s-au numărat: peţitul, strigăturile, chemarea la nuntă, masa miresei, iertăciunea, jocul zestrei, vulpea, cununia, masa mare, închinatul, îmbroboditul miresei şi calea primară.

„Tradiţia locală spune că la o nuntă trebuie să se pregătească următoarele bucate: zeamă de carne de găină, găluşte, plăcintă cu mac, colaci, vin şi rachiu. Veselia este întreţinută de cântecele şi jocurile lăutarilor (Bătrâneasca, Hora Mare, Ruseasca)”, au explicat organizatorii evenimentului, intrând în atmosfera creată de talentaţii actori ieşeni.

Precizăm că aceste manifestări au fost cuprinse în programul Festivalului „Nuntă în Bucovina”, organizat la Suceava de către Fundaţia Culturală Artex, în colaborare cu Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, prevăzute a se desfăşura în perioada 25-26 februarie 2012.

„Festivalul, realizat în cadrul proiectului << Muzeul Satului Bucovinean – tradiție și obiceiuri >> , selectat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională 2007-2013 << Investim în viitorul tău! >> , le-a dezvăluit vizitatorilor aspecte inedite ale nunţii”, a declarat Georgiana Topîrceanu, unul dintre organizatorii evenimentului.

Oamenii care au venit sâmbătă la Muzeul Satului au primit obiecte promoţionale pe care era imprimată imaginea muzeului sucevean (căni, tricouri), respectiv filme documentare despre instituţia păstrătoare de tradiţii din municipiu, albume de fotografie, sau pliante.

Festivalul a continuat şi duminică, 26 februarie, cu recitaluri de muzică și dansuri bucovinene, lecții de dans, proiecţii de film și expoziţii de fotografii cu nunțile de altă dată, imagini culese din satele bucovinene de la oameni simpli care în tinereţe au participat la ritualul nunţii. Sub imaginile expuse, cititorii vor găsi tot soiul de strigături şi zicale ale vremii, adresate anumitor membri ai familiei – „Fudulă-i soacra cea mare/Mare bucurie are/Las să aibă săraca că şi-a cheltuit punga”, „Du-te socru, sănătos,/Ţi-am luat ce-a fost frumos./Du-te soacră, sănătoasă,/Ţi-am luat sporul din casă./„Soacră, soacră poamă acră/De te-ai coace-un an ş-o vară/Tot eşti acră şi amară ş.a.

Pe scena amplasată la intrare în Muzeul Satului Bucovinean au răsunat cântecele populare ale artiştilor: Sorin Filip, Silvia Semeniuc, ale Fanfarei de la Stamate, Fanfarei de la Calafindeşti, alături de prestaţia deosebită a Ansamblului de dansuri de la Stroieşti.


Intră acum și în grupul de