Numarul casatoriilor a crescut la Suceava in primele patru luni ale anului 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut


Intră acum și în grupul de

Numărul cetăţenilor care s-au hotărât să spună “DA” în faţa Stării Civile din cadrul Primăriei Suceava a crescut uşor în primele patru luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, potrivit şefului Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Suceava, Tatiana Maxim, în primele luni ale anului trecut, au fost înregistrate 103 căsătorii, iar în aceeaşi perioada a acestui an 113 cupluri au făcut cel mai important pas din viaţa lor.

„După postul Paştelui, au fost oficiate 70 de căsătorii, comparativ cu anul trecut (2011) când au fost oficiate 110”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Tatiana Maxim.

Cu toate acestea, ea a precizat faptul că numărul căsătoriilor realizate în ultimii ani la Suceava a scăzut simţitor. „În anul 2007 au fost oficiate 1.132 căsătorii, moment după care anual numărul acestora a început să scadă. În anul 2008 – 1.068 căsătorii, 2009 – 960 căsătorii, 2010 – 840 căsătorii, 2011 – 839 căsătorii. Această diminuare a fost şi este în continuare influenţată de aspectele crizei economice care se răsfrâng în mediul social, familial.

A crescut foarte mult şi rata divorţurilor. La ora actuală se divorţează mult mai uşor datorită faptului că tinerii nu au servicii, nu au locuinţe, unul dintre soţi pleacă în străinătate pentru a-şi putea susţine financiar familia. Aici intervine distanţa care de cele mai multe ori duce la dezbinarea relaţiei. Conform noului Cod Civil introdus în aplicare din luna octombrie a anului trecut, a fost deschis divorţul administrativ, care se finalizează prin acordul soţilor. Acesta se poate face pe cale amiabilă fie la notar, fie la Primărie. Bineînţeles a rămas valabilă şi forma judiciară de divorţ. Din păcate observ că numărul căsătoriilor scade, iar numărul divorţurilor creşte”, a arătat Tatiana Maxim.

În ceea ce priveşte natalitatea, ofiţerul Stării Civile a dat garanţii că la acest capitol Suceava încă stă bine. „Dacă în vremea regimului comunist se năşteau peste 4.000 de copii anual, acum se produc între 3.400 şi 3.600 de naşteri anuale”, a spus Maxim.

Aceasta a mai arătat că de câţiva ani încoace se practică foarte mult şi concubinajul. „Viitorii soţi împart ani la rând aceeaşi locuinţă înainte de a fi cununaţi legal, motiv pentru care a crescut şi numărul femeilor care vin la starea civilă deja însărcinate. Avem şi situaţii în care viitorii părinţi vin pe ultima sută de metri şi fac cununia civilă înaintea naşterii, astfel încât copilul să vină pe lume din statutul unei familii”, a mai explicat şeful Stării Civile.


Intră acum și în grupul de