Parintii suceveni isi inscriu deja copiii la clasa pregatitoare, pe liste neoficiale


Intră acum și în grupul de

Încă de la finele anului 2012, mulţi părinţi au căutat să îşi înscrie copiii la clasa pregătitoare, pe listele neoficiale întocmite de învăţătorii din municipiu. Deşi nu s-a decis încă dacă clasa pregătitoare va fi la şcoală sau la grădiniţă, părinţii apelează direct la învăţători pentru înscriere, din dorinţa de a avea garanţia că cei mici vor învăţa la şcoala aleasă şi la dascălul preferat.

Inscrieri liste

„De la începutul anului şi până în prezent, am realizat o listă de aşteptare, pentru înscriere la clasa pregătitoare, care conţine deja 20 de înscrişi. Părinţii sunt panicaţi, dar şi nedumeriţi în ceea ce priveşte înscrierea la clasa pregătitoare. Din acest motiv, simt nevoia unei confirmări din partea învăţătorului ales, ce garantează locul copilului în viitoarea clasă. Precizez faptul că înscrierile oficiale se fac la secretariatele şcolilor începând cu luna martie”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Maria S., învăţător la o şcoală de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ.

Această situaţie este întâlnită şi la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 Suceava, acolo unde părinţii au posibilitatea să înainteze către unitatea şcolară o cerere scrisă cu privire la înscrierea la clasa pregătitoare.

„Numărul părinţilor care se interesează de înscriere rămâne constant, ca în fiecare an, înaintea perioadei oficiale de înscrieri. Cu toate acestea, părinţii au posibilitatea să înainteze la secretariatul instituţiei noastre o cerere formală, prin care să solicite înscrierea copilului la clasa pregătitoare. Aceştia au nevoie de garanţia că locul copilului lor la şcoală va fi asigurat. Desigur, au prioritate copiii arondaţi şcolii, dar primim şi copii care domiciliază în alte zone ale municipiului Suceava, în limita locurilor disponibile. În mod normal, o clasă trebuie să fie formată din cel mult 25 de elevi, însă există şi excepţii. Cel mai probabil, în toamnă, odată cu începerea noului an şcolar, la nivelul instituţiei noastre vor funcţiona trei clase pregătitoare”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Gabriela Mihai, director în cadrul Şcolii cu clasele I-VIII nr. 1 Suceava.

Cereri de înscriere şi multe semne de întrebare venite din partea părinţilor sunt şi la Şcoala cu clasele I-VIII nr.4 Suceava, acolo unde oficial nu a fost primită nicio solicitare de înscriere. „Există părinţi care se adresează şcolii noastre cu scopul de a afla unde trebuie să îşi înscrie copiii care fie au 6 ani, fie împlinesc 7 ani. Însă, oficial, nu am primit nicio cerere în acest sens”, a explicat Petronela Bobric, director  la Şcoala cu clasele I-VIII nr.4 Suceava.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat sâmbătă, la Slobozia, că miercuri va exista o poziţie oficială a Guvernului, dar şi a Ministerului Educaţiei Naţionale cu privire la clasa pregătitoare. Potrivit rtv.net, declaraţia ministrului Remus Pricopie vine la scurt timp după ce premierul Victor Ponta a precizat faptul că până pe 31 martie părinţii vor trebui să decidă dacă vor să-şi dea copiii de 6 ani la clasa I sau la clasa pregătitoare.


Intră acum și în grupul de