De 13 ani, e nelipsit de la editiile “Targului Mesterilor Populari” organizate la Suceava


Intră acum și în grupul de


Iordan Gusatul
Venit dintr-o frumoasă zonă a țării încărcată de istorie și păstrătoare de tradiții, domnul Iordan Gușatul din Oltenia (comuna Băbeni, județul Vâlcea), este o prezență nelipsită în ultimii 13 ani de la edițiile “Târgului Meșterilor Populari” organizate la Suceava.

În vârstă de 56 de ani, meșterul este cunoscut în breaslă pentru dexteritatea deosebită cu care prelucrează manual lemnul, dând formă obiectelor care ar trebui să fie nelipsite din bucătăria oricărei gospodine: linguri, culișere, recipiente de ținut condimentele, de făcut mujdeiul sau de frământat coca, casete de bijuterii, dar și boluri, farfurii, toate din lemn, folosite, de regulă, pentru servirea din restaurantele rustice.

Iordan Gușatul susține că a învățat meseria de la tatăl său și că a transmis mai departe meșteșugul prelucrării manuale a lemnului celor trei copii pe care îi are (o fată și doi băieți). “De la vârsta de 10-11 ani mă duceam cu tata la pădure și tăiam lemnul la fierăstrău. Acum ne-am mai modernizat un pic, în sensul în care ne ușurăm munca folosind drujba. După Revoluție am pus mai mult accent pe această meserie, întrucât se găsea foarte greu de lucru. La 50 de ani am ieșit la pensie, asta după ce am lucrat ani de zile ca pirotehnist, în Armată. Am urmat apoi un curs de mediator școlar la Arieșeni, moment după care am evoluat timp de doi ani de zile ca profesor în cadrul unui atelier de prelucrare a lemnului susținut din fonduri europene. Acolo am pregătit copii din clasele V-VIII, fete și băieți. Cu ei am participat la concursuri locale și naționale, cucerind toate premiile importante”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Iordan Gușatul.

Acesta a povestit că timp de un an și jumătate a fost angrenat într-un alt proiect europen prin care a trebuit să pregătească un număr de 215 elevi, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, în județele Sibiu, Târgu-Mureș și Brașov. Cursanții au avut posibilitatea să fure de la maestrul Gușatul arta cioplitului în lemn. Olteanul ne-a mai dezvăluit că pentru fiecare târg la care participă confecționează între 200 și 300 de obiecte din lemn (linguri, sucitoare, găvane, copaie, solnițe, scaune ș.a.). Cele mai scumpe obiecte sunt cutiile pentru bijuterii, întrucânt acestea sunt lucrate cu dichis, iar pentru confecționarea lor se utilizează lemnul de nuc. “Numai oamenii cu bani achiziționează astfel de cutii, costul acestora fiind de 50 lei per bucată. În rest, cele mai cumpărate sunt obiectele din lemn de salcie, care se prelucrează cel mai ușor – lingurile, culișerele, sucitoarele, pisătoarele de usturoi, pentru că sunt ieftine și utile”, a explicat meșterul.

Grație experienței sale meșteșugărești, domnul Iordan reușește performanța de a prelucra o lingură de lemn în doar o oră. Timpul de lucru este unul record având în vedere dificultatea cu care se prelucrează lemnul în general.

Pentru a prelucra lemnul într-un mod armonios, sunt folosite următoarele ustensile: securea, bărdiță, tesla, cuțitul și scoaba.

Iordan Gușatul se mândrește cu faptul că obiectele pe care le face sunt cumpărate și de străini, îndeosebi din magazinul situat în incinta Castelului Bran din Brașov, acolo unde există obiecte lucrate numai de el.

Din experiența anilor petrecuți la edițiile “Târgului Meșterilor Populari” din Suceava, Gușatul susține că exista un flux mult mai mare de turiși și vizitatori, atunci când meșterii își vindeau marfa pe esplanada din fața Casei de Cultură din Suceava.

“Târgul Meșterilor Populari” este deschis la Muzeul Satului Bucovinean în perioada 2-4 august 2013.


Intră acum și în grupul de