Vezi aici ce sfaturi le da preotul Justinian Cojocar sucevenilor, in Postul Craciunului!

iesle nasterea DomnuluiPostul Crăciunului sau al Nașterii Domnului durează 40 de zile. Ca întindere este după Postul cel Mare sau al Paștilor (49 zile) și nu îl întrece nici în asprime.

De la data de 15 Noiembrie și până la data de 25 Decembrie, credincioșii, de la mic la mare, fac eforturi pentru a ține postul. Vorbim în această perioadă mai mult de componenta alimentară a postului. „Esența postului înseamnă oprirea de la rău, de la săvârșirea faptelor rele și de la tot ceea ce e dăunător pentru urcușul nostru duhovnicesc spre mântuire. De la acestea ne ferim tot timpul și deci, omul toată viața ar trebui să postească cu gândurile, cuvintele, faptele, cu toată ființa, pentru a nu-L supăra pe Dumnezeu.
 
Fiind în Rai, în comuniune cu Dumnezeu, omul a postit. Putem spune că postul este așadar un prilej de a ne apropia de Bunul Dumnezeu, de a participa la slujbele Bisericii, de a ne ruga mai mult”, a transmis pentru NewsBucovina.ro, pr. Justinian – Remus A. Cojocar, de la Biserica „Sfântul Dumitru” Suceava.

Potrivit sursei citate, postul este și un prilej de bucurie, întrucât este unit cu rugăciunea și faptele bune şi naște bucuria duhovnicească în suflet. Darul bucuriei este rodul harului lui Dumnezeu.

Preotul a spus că, în acest post al Crăciunului avem destule popasuri duhovnicești, născătoare de bucurii. Acestea sunt sărbătorile care ne amintesc de evenimentele importante din istoria mântuirii noastre și sfinții cu viață curată care au pregustat Împărăția lui Dumnezeu încă de pe acest pământ: Intrarea Maicii Domnului în Biserică – 21 Noiembrie, Sfântul Apostol Andrei – 30 Noiembrie, Sfântul Ierarh Nicolae – 6 Decembrie, Sfânta Filofteia de la Argeș – 7 Decembrie, Sfântul Spiridon al Trimitundei – 12 Decembrie, Sfântul Mitropolit Dosoftei al Moldovei – 13 Decembrie, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul – 18 Decembrie, Sfântul Mitropolit Petru Movilă al Kievului – 22 Decembrie.

Unii reușesc să postească tot postul, alții mai puțin. Fiecare după putere și cu inima curată!

„Oamenii bolnavi, copiii, femeile însărcinate și cei care muncesc greu ori au unele neputințe, au un regim special din partea Bisericii, în sensul că li se înțelege starea în care se află. De obicei, aceștia postesc mai puțin pentru a se spovedi și împărtăși.

În postul acesta, în zilele de sâmbătă și duminică și în anumite zile din cursul săptămânii, când sunt sărbătoriți sfinți mai importanți ori sfinți români sau cu Sfinte Moaște pe teritoriul țării noastre, este dezlegare la pește.

Un ultim aspect pe care aș vrea să-l amintesc ține de starea de curăție sufletească cu care trebuie să întâmpinăm sărbătoarea Nașterii Domnului. E frumos să îi așteptăm pe cei dragi pe la noi, să ne vizităm, să ne pregătim cu bucate gustoase și cu ordine și curățenie în casa noastră. Dar să nu uităm să facem curat și în casa sufletului nostru. Prin post, Spovedanie și Sfânta Împărtășanie, noi ne curățim sufletul, îl facem primitor și plin de lumină. Să facem cu toții din sufletele noastre sălaș Pruncului Iisus Hristos, un Betleem în care se naște Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii!”, a mai spus pr. Justinian Cojocar.