Nunta trece, fotografiile raman. Vezi ce ii sfatuiesc fotografii pe viitorii miri


Intră acum și în grupul de

Organizarea unei nunţi a devenit în ultimii ani o adevărată provocare pentru viitorii miri, îndeosebi pentru viitoarele mirese, care aleg să se implice în cel mai mic detaliu care va contribui la reuşita evenimentului.

Dincolo de alegerea unui restaurant elegant, a rochiei perfecte şi a celui mai original decor, mirii nu trebuie să uite că unul dintre elementele cele mai importante ale nunţii constă în găsirea unui fotograf de nuntă pliat pe gusturile şi cerinţele lor.

Practic, fotograful de nuntă profesionist este omul capabil să surprindă în imagini inedite, sub forma unui reportaj foto, atmosfera unuia dintre cele mai importante evenimente din viaţa noastră, dar şi momentele cheie ale nunţii, care peste ani vor face deliciul prietenilor, al copiilor sau al nepoţilor care vor studia albumul foto al nunţii.

Desigur, poate vă întrebaţi, de ce este esenţial să plătiţi un fotograf profesionist, dacă prietenii dvs. dispun de aparate foto performante, pe care, între noi fie vorba, adesea, din lipsă de informaţie şi talent nu reuşesc să le utilezeze la adevărata lor valoare? Ei bine, fotograful de nuntă trebuie văzut ca un artist care percepe cu alţi ochi realitatea din jurul nostru, şi care stăpâneşte tehnica şi compoziţia fotografică.

Nu trebuie uitat faptul că fotograful profesionist este şi editor. Practic, el este cel care va prelucra fotografiile după nuntă şi le va alege pe cele mai reuşite, reconstituind povestea nunţii.

Pentru a înţelege mai bine de ce sunt importante fotografile de nuntă, am apelat la doi dintre cei mai iscusiţi fotografi de nuntă din Suceava. Fotograful profesionist Nicolae Cătălin Cîmpan nea explicat de ce fotografiile de nuntă devin importante în timp. „Peste 20-30 de ani, atunci când mirii vor revedea cadrele nunţii lor, automat acestea le vor declanşa amintiri plăcute de la acel moment. Pentru mine personal, este foarte important ca mirilor să le placă ceea ce lucrez eu. Aş prefera ca viitorii miri să mă aleagă pentru ceea ce fac şi nu pentru faptul că le-aş putea oferi un preţ mai mic. Partea materială este discutabilă şi se pune la punct în particular, în funcţie de doleanţele mirilor. Cel mai important element care rămâne în timp este albumul foto. Acesta trebuie să reflecte povestea nunţii în imagini care să surprindă sentimente, emoţii, implicit persoanele care trebuie surprinse în aceste condiţii”, a declarat Nicolae Cătălin Cîmpan.

El a arătat că pe lângă albumul mirilor, se pot face la comandă şi albume personalizate pentru părinţi şi naşi. „Din punctul meu de vedere, dacă mirii doresc să facă un album foto naşilor, ar trebui să le ofere un album în care să apară ei, în postura de mire şi mireasă”, consideră fotograful sucevean.

În ce priveşte locaţiile inedite în care a realizat şedinţa foto de după nuntă, Cîmpan a amintit de Conacul Polizu (Hârlău Iaşi) şi de Castelul Sturdza de la Miclauşeni (Butea, Iaşi). „Mirii sunt cei care contează şi trebuie puşi în evidenţă, indiferent de locaţia aleasă”, a ţinut să precizeze fotograful.

Vă prezentăm câteva fotografii de nuntă realizate de fotograful Nicolae Cătălin Cîmpan (www.ncc-studio.ro):

La rândul său, fotograful Ovidiu Leşan a explicat de ce este bine să apelăm la serviciile unui profesionist care să ne facă fotografiile de nuntă. “Alegând un fotograf amator, există posibilitatea ca acesta să rateze jumătate din momentele esenţiale ale nunţii din cauza faptului că nu are aparatură de back-up în cazul în care se defectează aparatul, cardul de memorie ş.a. Un profesionist cunoaşte mult mai bine evenimentul, cunoaşte etapele cununiei religioase, ştie care sunt detaliile de care mirii ar fi interesaţi, dar şi cum să relaţioneze cu aceştia pentru ca ei să se simtă confortabil în preajma lui ş.a. Personal, ofer toate serviciile ce ţin de fotografie, începând de la fotografiatul evenimentului în digital, şedinţă foto înainte de nuntă, şedinţă foto în timpul nunţii, şedinţă foto după nuntă, albume digitale în diverse dimensiuni (albume printabile). Albumul foto poate fi copertat fie cu un print metalic (cea mai economică variantă), piele sintetică sau piele naturală (cea mai calitativă)”, a declarat Ovidiu Leşan, pentru NewsBucovina.ro.

El a arătat de ce este important ca mirii să aleagă pachetul foto ce conţine trei şedinţe foto. „Una înainte de nuntă, pentru a se acomoda cu stilul de lucru al fotografului, şedinţa foto din timpul nunţii, care este foarte importantă, deoarece atunci sunt surprinse emoţiile trăite în timpul evenimentului şi şedinţa foto de după nuntăLa nuntă, mirii au puţine momente în care pot fi surprinşi în cadru intim, deoarece sunt în permanenţă înconjuraţi de invitaţi, naşi, părinţi, motiv pentru care recomand cea mai importantă şedinţă foto, cea de după nuntă. După marele eveniment, mirii sunt mult mai relaxaţi, mireasa nu mai are grija rochiei, a pantofilor, mirele nu se mai gândeşte dacă ajung toţi invitaţii la nuntă, timpul nu îi mai presează în niciun fel, iar locaţia poate fi aleasă după sufletul lor, chiar şi în străinătate. Sunt deschis să merg absolut oriunde. Până la acest moment, am realizat şedinţe foto cu mirii în diverse locaţii din România, în Veneţia, iar anul acesta urmează să merg în Grecia, Italia şi posibil la Sofia. Prefer locaţiile din străinătate pentru că oferă ceva nou, însă există locaţii frumoase pentru şedinţa foto şi în apropierea municipiului Suceava, cum ar fi zona Dragomirna, zona Ilişeşti ş.a. Mirii care doresc o şedinţă foto urbană, pot alege centrul Sucevei, cu aglomeraţia specifică, sau mall-ul, în funcţie de deschiderea şi ideile acestora”, a spus Ovidiu Leşan.

Mai jos, găsiţi câteva fotografii de nuntă realizate de fotograful Ovidiu Leşan (www.ovidiul.ro):

Concluzionând, ajungem inevitabil la costuri, şi se ştie că cei mai mulţi miri îşi aleg fotograful în funcţie de buget. De multe ori, viitorii soţi se zgârcesc în ce priveşte suma alocată pentru pachetul fotografic, dar sunt dispuşi să investească suficienţi bani în rochia de mireasă, care va fi purtată o singură dată, în formaţia care la finalul evenimentului îşi încasează onorariul şi pleacă, în decorul creat special doar pentru ziua nunţii, precum şi în tortul care va fi servit invitaţilor.

Şi totuşi, singurele care rămân, peste ani, să spună povestea nunţii sunt fotografiile…


Intră acum și în grupul de