Senatorul PSD Ioan Stan cere demiterea prefectului Alexandru Moldovan și numirea unui nou prefect „responsabil și eficient”. El îl acuză pe prefect că refuză soluționarea situației financiare a comunei Straja și că gestionarea epidemiei cu noul coronavirus îl depășește

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a cerut, miercuri, demiterea prefectului de Suceava, Alexandru Moldovan, pentru că încă nu a soluționat situația financiară a comunei Straja care funcționează fără buget.

„Au trecut mai bine de două luni de când i-am solicitat prefectului județului Suceava să se implice în rezolvarea situației financiare a comunei Straja. Nu s-a rezolvat absolut nimic. Amintim că acestă comună funcționează fără buget pe 2020, aflându-se în această situație din cauza viceprimarului PNL-ist, care îndeplinește și funcția de președinte al comisiei de specialitate pentru buget din Consiliul Local, acesta refuzând cu îndârjire să-și îndeplinească atribuțiile care-i revin, fără să țină cont de nevoile comunei și nici de prevederile legale. Posibil ca tocmai apartenența politică a domniei sale să împiedice rezolvarea acestei situații, acesta răspunzând probabil doar la comenzile șefului său, actualul președinte al Consiliului Județean și al PNL Suceava, cel care  a propus și numirea pe funcție a actualului prefect”, a precizat Ioan Stan.

El a adăugat că, în acest răstimp,  încercând să se delimiteze de situația existentă la Straja, prefectul a considerat oportună solicitarea unui punct de vedere al Ministerului Afacerilor de Interne cu privire la respectiva chestiune, dar răspunsul primit nu a făcut nimic altceva decât să demonstreze că acesta  nici măcar nu își cunoaște atribuțiile de serviciu, punctul de vedere al ministerului fiind cât se poate de tranșant: „Ministerul Afacerilor Interne nu are competența de a se pronunța asupra legalității sau ilegalității actelor emise de autoritățile administrației publice locale, exercitarea de către prefect a controlului de legalitate fiind realizată în virtutea calității sale de reprezentant al Guvernului în plan local.”

„Prin urmare, singura autoritate județeană în măsură a clarifica din punct de vedere juridic legalitatea celor întâmplate la Straja este Prefectura, doar că acestă instituție refuză cu obstinație să-și facă treaba. De ce? – îndrăznim a întreba, cunoscând și actualul context epidemic care ar fi trebuit să determine o reacție imediată a instituțiilor abilitate, pentru ca Straja să aibă un buget pe care să-l poată folosi în combaterea și prevenția acestei epidemii”, a arătat senatorul Ioan Stan.

Președintele PSD Suceava subliniază că pentru a afla răspunsul acestei întrebări și a pentru obține o explicație cu privire la lipsa de reacție a prefectului județului Suceava în rezolvarea acestei situații, ministrul de Interne Marcel Vela a fost invitat în comisia parlamentară, unde deputatul de Suceava Eugen Bejinariu va încerca să obțină toate explicațiile de rigoare, având în vedere că prefecturile se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

„În cadrul acestei comisii vom cere inclusiv demiterea domnului prefect Moldovan”, a precizat Stan.

De altfel, spune senatorul, a aflat că prefectul s-a arătat iritat atunci când ministrul Afacerilor Interne i-a cerut, la rândul său, o explicație despre ce se întâmpla cu bugetul comunei Straja, uitând probabil că instituția pe care o conduce se află în subordinea acestui minister și că are datoria de a veni cu clarificări ori de câte ori i se cere. 

„I-am rugat pe Consilierii Județeni ai PSD care răspund de zona respectivă să ceară explicații atât Prefecturii cât și Consiliului Județean cu privire la ce se întâmplă la Straja, demersuri care până în prezent au rămas fără niciun ecou, autoritățile județului continuând să audă și să rezolve doar cererile celor care vin în numele PNL-ului”, a menționat Ioan Stan.

Președintele PSD Suceava a mai declarat că în această situație, determinată de „incompetența” de care a dat dovadă, de lipsă de interes pentru a rezolva o situație stringentă care a afectat din punct de vedere administrativ întreaga comună Straja și pentru că a pus în pericol în mod conștient sănătatea locuitorilor acestei comune prin neadoptarea bugetului, dar și pentru că pe parcursul acestei epidemii a fost de prea multe ori depășit de situație, cere imperativ demisia prefectului Alexandru Moldovan din această funcție și înlocuirea sa cu cineva „responsabil și eficient”.

loading...