Dan Ioan Cușnir: Încep să apară întrebări din interiorul SJU Suceava pentru ceea ce s-a întâmplat în perioada conducerii militare. Un spital județean de prestigiu a devenit Covid ca să-l punem pe chituci. Sunt voci care spun că se fac eforturi pentru a desființa cardiologia intervențională la Suceava//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir a prezentat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, mai multe întrebări pe care le au cei din Spitalul Județean Suceava pentru ceea ce s-a întâmplat în perioada conducerii militare, în timp ce consilierul județean PNL Tudor Plăcintă a apreciat că această conducere a redat încrederea personalului medical, dar nu a exclus ca răspunsurile la întrebări să fie oferite chiar de organele competente.

 Cușnir a spus că „povestea” cu conducerea militară are multe semne de întrebare.

Sunt voci care spun că Suceava avea nevoie de un epidemiolog sau de un virusolog, nu de un cadru militar. Încep să apară întrebări din interiorul Spitalului Județean Suceava pentru ceea ce s-a întâmplat în perioada conducerii militare”, a spus Cușnir.

El a întrebat dacă a fost demontată aparatură de la UPU și dusă la un alt spital.

Au fost depozitate ajutoarele și donațiile în Laboratorul de medicină nucleară? Birourile personalului TESA au fost mutate în noul Ambulatoriu? Să ai un Ambulatoriu nou și să-l modifici și să faci, parte din el, birouri pentru personalul TESA sună oarecum ciudat. A fost desființată linia de Terapie Intensivă de la Spitalul de boli infecțioase? Acolo aveam 27 de paturi cu fluide medicale și zece ventilatoare din cele 29 cu care era dotat Spitalul Județean Suceava înainte de a veni conducerea militară”, a mai spus Cușnir.

El a mai adăugat și o altă întrebare pe care o pun cei din spital: „Trebuia păstrată Secția de cardiologie intervențională? Putea fi izolată în spital și folosită pentru cei care aveau urgențe pentru că Iașul refuza pacienții care veneau de la Suceava și atunci încep să apară întrebări. Câți au murit de infarct în Suceava și au fost înregistrați ca fiind de Covid?”

”La fel, Secția de neurologie pentru a-i trata pe cei cu AVC. Ai la Suceava posibilitatea să faci tromboliză și să nu o faci, să trimiți pacienții cu AVC la Rădăuți, Câmpulung sau Fălticeni unde nu faci tromboliză, la fel, sună ciudat”, a spus Cușnir.

„Să ai Maternitate de grad trei și să nu o folosești sună la fel de ciudat pentru că la Suceava ai posibilitatea să intubezi bebelușii, ai incubatoare, dar la alte spitale din județ nu ai”, a precizat consilierul județean.

El a adăugat că sunt voci care spun că se fac eforturi pentru a desființa cardiologia intervențională la Suceava, inclusiv de la București.

„La întrebărilea astea trebuie să răspundă cineva. În spiritul transparenței trebuie să se răspundă la aceste întrebări pentru că doar transparența duce la creșterea încrederii. Pentru ca sucevenii să își recâștige încrederea în Spitalul Județean Suceava trebuie transparență”, a spus Cușnir.

El s-a întrebat de ce conducerea militară a ridiculizat permanent conducerea județului Suceava.

A fost în permanență ridiculizată conducerea județului Suceava de conducerea militară? De ce s-a încercat ridiculizarea conducerii județului Suceava?”, a întrebat Cușnir.

„A fost un nonsens transformarea SJU Suceava în spital Covid”, a spus Cușnir care a menționat că a atras atenția înainte să fie luată această decizie și a explicat că în toate țările vestice europene, care au avut cu mult mai multe infectări și pacienți decât în România spitalele nu au fost transformate în spitale Covid, ci au fost păstrate secțiile și s-au făcut și secții Covid.

În loc să facem ce a făcut și restul Europei, noi am făcut o românească de-a noastră. Hai să transformăm un spital județean de prestigiu în spital Covid ca să-l punem pe chituci. Va fi foarte greu să se redeschidă chirughia intervențională, secția de neurologie și Ambulatoriul și absolut toate secțiile”, a spus consilierul județean social-democrat.

El a arătat că inclusiv acum etajul șapte de la spital este nefolosit.

„Cum să stai cu atâta aparatură, cu medicii din Suceava și să nu le pui în valoare? Sunt greșeli care trebuie să fie asumate. Nu putem merge mai departe dacă nu conștientizăm poziția în care suntem dacă vrem să nu mai greșim”, a conchis Cușnir.

Pe de altă parte, consilierul județean PNL Tudor Plăcintă a spus că întrebările puse trebuie să primească răspuns.

El a subliniat că în Bucovina, ne tratăm cu foarte mult bun simț oaspeții, dar tratăm cu și mai mare respect gazdele pentru că gazdele sunt cele mai importante.

Plăcintă a spus că prin conducerea militară a fost readusă încrederea în personalul SJU Suceava că se poate și prin forțe proprii.

El le-a mulțumit celor care au venit să sprijine SJU Suceava și a spus că SJU Suceava nu a mai funcționat ca spital de urgență ci spital Covid și că unele secții au fost închise total sau parțial și că acum se încearcă redeschiderea lor.

Sigur, tratăm pacienți Covid, creăm din nou circuite pentru o secție, două, trei secții din SJU Suceava, iar restul trebuie să-și reia activitatea la fel ca și Ambulatoriul de specialitate”, a spus Plăcintă.

El a adăugat că cu 15-20 la sută din personal nu se putea face mare lucru în SJU Suceava.

„Ce n-a mers bine în perioada când militarii au fost aici trebuie de analizat. Nu este căderea mea să o fac acum însă instituțiile abilitate vor trebui să o facă și să dea niște răspunsuri dacă a fost bine sau nu”, a spus consilierul județean liberal.

El a apreciat că după conducerea militară a rămas personalul medical cu încredere în forțele proprii, a rămas o conducere interimară aleasă democratic și lucrurile la SJU Suceava încep să revină la normal și că este foarte bine.


Intră acum și în grupul de