Senatorul PSD Ioan Stan cere ministrului Dezvoltării Regionale ca proiectele prin FDI pentru care au fost semnate contracte de finanțare să fie incluse într-un program PNDL 3 pentru a se evita un conflict juridic între primării-guvern și constructori


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, l-a interpelat pe ministrul  Lucrărilor publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, pe tema proiectelor aprobate la finanțare prin Fondul de Dezvoltare și Investiții și care nu sunt finanțate în prezent de Guvern, riscându-se în acest fel un blocaj și un conflict juridic între Guvern ca finanțator, primării în calitate de beneficiar și constructorii care au câștigat licitațiile pentru executarea lucrărilor.

„După cum bine știți România se află astăzi în pragul unei crize economice, iar ieșirea dintr-o astfel de situație complexă necesită luarea unor măsuri curajoase care să deblocheze economia și totodată să crească încrederea mediului de afaceri”, arată Ioan Stan.

El amintește că în anul 2019 un număr însemnat de primării au încheiat contracte de finanțare prin Fondul de Dezvoltare și Investitii.

„Ca urmare a inițierii acestor proiecte, importante pentru comunitățile locale, s-au derulat proceduri de achizitie publică, iar în foarte multe cazuri au fost demarate lucrările de investitii. In acest moment există un blocaj care poate duce la un conflict juridic între Beneficiar (Comunele/orasele/municipiile), Finanțator (Guvernul Romaniei) și Constructor motivat de nedecontarea lucrarilor executate”, a spus Ioan Stan.

Senatorul PSD de Suceava îi transmite ministrului că pentru a putea depune proiectele în vederea accesării finațării, primăriile au cheltuit sume considerabile pentru întocmirea proiectelor precum și obținerea tuturor avizelor, iar punerea lor în execuție este în acest moment blocată de Guvernul Romaniei.

„Deoarece Ministerul condus de dumneavoastră a dovedit în ultimii ani, prin implementarea cu succes a proiectelor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală etapele 1 și 2, că are capacitatea și expertiza necesară coordonării unor astfel de proiecte, vă rog să aveți în vedere includerea cu prioritate a acestor proiecte într-un program de finantare PNDL – etapa 3, deblocând astfel sumele necesare decontării lucrărilor și finalizarea acestora”, a transmis Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de