Primarul Cătălin Coman transmite Guvernului Orban că asigurarea finanțării pentru deschiderea noului spital Fălticeni este necesară și pentru votanții PNL care au nevoie de servicii medicale de calitate: Nu-mi explic de ce o investiție atât de utilă, necesară și dorită nu este dată în funcțiune


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că nu înțelege de ce o investiție atât de utilă, necesară și dorită cu este noul spital din Fălticeni nu este dată în funcțiune și Guvernul nu asigură finanțarea pentru dotările medicale deși contractele au fost semnate încă din luna noiembrie și depuse la ministerul de resort în vederea asigurării fondurilor necesare.

Cătălin Coman a explicat că doar 20-30 la sută din pacienții Spitalului Fălticeni sunt din municipiu, iar restul sunt din comunele din zonă și că acesta este un spital care se adresează unei populații de circa 150.000 de locuitori.

El consideră că toți primarii din zonă ar trebui să fie interesați de deschiderea acestui spital nou pentru că e vorba de oamenii din comuna lor, oameni pe care trebuie să-i sprijine și să-i ajute.

„Am să inițiez o discuție cu toți primarii din zonă, indiferent de culoarea politică,  să ne dăm mâna, pentru ca eforturile noastre conjugate, efoturile noastre comune să ajungă la Ministerul Sănătății și poate așa îi sensibilizăm”, a spus Coman.

El a subliniat că în zona Fălticeni nu sunt primari doar de la PSD, ci și de la PNL și sunt și pacienți care vin din comunele lor.

„Acest guvern liberal trebuie să înțeleagă că face ceva și pentru alegătorii lor care și-au pus încrederea în ei pentru că și alegătorul din Rădășeni, din Bogdănești, din Bunești, din Hordoniceni sunt oameni care au nevoie de servicii medicale de calitate. Dacă nu o fac pentru noi, măcar pentru ei să o facă”, a spus primarul.

El a menționat că spitalul nou are doar amplasamentul pe raza municipiului Fălticeni, dar serviciile medicale sunt pentru toți cei din zonă, și pentru toți cei din județul Suceava care în această perioadă de pandemie au avut nevoie de servicii medicale la Fălticeni.

„Bolnavii din comunele din jur au nevoie de servicii medicale și sunt convins că-și doresc deschiderea spitalului. Avem primari care ne-au sprijinit financiar și de la Slatina și de la Cornu Luncii, oameni care au venit în sprijinul nostru, dar sunt convins că toți colegii primari din zonă vor vorbi toți odată astfel încât și ministrul Sănătății și Guvernul României să înțeleagă că acest spital trebuie deschis”, a mai spus Cătălin Coman.

El a atras atenția că singura variantă pentru deschiderea noului spital este asigurarea de fonduri necesare pentru dotări și echipamente medicale, contractele fiind semnate încă din noiembrie 2019 și așteaptă finanțarea.

„De șase luni de zile toate actele sunt la Guvernul României. De șase luni de zile acest guvern refuză să se uite prin ele”, a declarat Cătălin Coman.

El a spus că președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, ar trebui ca în calitate oficială să se adreseze Guvernului să aloce banii necesari.

„Suntem într-o țară a UE în anul 2020 și cred că toată lumea se crucește de ce nu poate fi deschis un spital care este finalizat”, a adăugat primarul.

El a amintit că Nelu Tătaru, când era secretar de stat al Ministerului Sănătății a fost la Fălticeni și a arătat că este nevoie de deschiderea spitalului, dar că decizia nu e la el, ci la ministrul Sănătății și la prim ministrul Ludovic Orban, iar a doua zi a fost numit ministru.

„Miercuri nu avea decizia la el, dar de joi a avut-o. Din momentul în care a avut decizia nu s-a mai întâmplat aproape nimic pentru Spitalul Municipal Fălticeni”, a spus Coman care a menționat că Nelu Tătaru a spus la Fălticeni că este obligatoriu să se deschidă spitalul și că îi cere să se țină de promisiune.

El a amintit că necesarul de finanțare este de circa 4 milioane de euro, sumă foarte mare pentru un municipiu precum Fălticeni, dar mică pentru Guvern.


Intră acum și în grupul de