Managerul Dorna Medical, Roman Boca: Noul coronavirus a circulat în județul Suceava încă din lunile ianuarie-februarie. În momentul când s-a declanșat epidemia lucrurile erau deja scăpate de sub control

Roman Boca, managerul Dorna Medical, rețeaua de laboratoare medicale care a realizat un studiu amplu pe 5000 de subiecți în județul Suceava privind prezența anticorpilor la noul coronavirus pentru a stabili incidența bolii în județ a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că din datele culese și discuțiile cu specialiștii poate spune că noul coronavirus SARS-CoV-2 circula în județul Suceava încă din lunile ianuarie-februarie iar SJU Suceava a făcut internări și în ianuarie și în februarie cu pacienți veniți din Europa, din zone roșii, fără să știe că au venit de acolo.

„Strângând și eu date, informații și discutând cu oameni implicați, cred că în județul Suceava lucrurile au început din luna ianuarie-februarie a anului curent. În momentul în care s-a declanșat (epidemia n.r.) lucrurile erau deja scăpate de sub control. Lumea nu știa la vremea respectivă cam cum se manifestă. Noi știam că este undeva în China, este departe de noi, nu ne interesează, până ajunge la noi nu e nici o problemă. Cred că nu am luat în serios lucrurile care se întâmplau în Italia”, a spus Roman Boca.

El a explicat că Suceava, spre deosebire de alte județe, din numărul populației care există la nivelul județului, de aproape 700.000 de locuitori, foarte mulți lucrează în străinătate.

„În momentul în care s-a declanșat contaminarea cu virusul care provoacă boala Covid-19 în Occident, o bună parte dintre concetățenii noștri care lucrează acolo au venit acasă fără să fie testați la graniță, fără să fie monitorizați în altă parte. Au beneficiat de servicii medicale, au cerut servicii medicale pe diferite secții sau diferite specialități în paletarul larg de servicii medicale al județului Suceava fără ca medicii să se protejeze, fără ca personalul medical în ansamblul lui să se protejeze”, a spus managerul Dorna Medical.

El a menționat că probabil au fost și niște disfuncționalități și la nivelul Spitalului Județean.

„Nu s-au implementat din prima clipă toate măsurile de protecție, circuitele, ș.a.m.d., și toate adunate și puse cap la cap au avut drept rezultat dezastrul care s-a produs la nivelul județului Suceava, dezastru sanitar care a fost declanșat la vremea respectivă. Spaima de necunoscut este foarte mare. Când nu cunoști ceva nici nu știi cum să acționezi. Și OMS și-a schimbat atitudinea față de tratamente în momentul de față. Probabil că și încărcătura virală este alta acum, dar atunci toată lumea era panicată. S-a murit și au murit foarte mulți și în județul Suceava, dar mai ales în lume și spaima de necunoscut a creat acele comportamente pe care le-au avut oamenii, din punctul meu de vedere bizare și de necontrolat”, a spus Roman Boca.

Studiu COVID 19 – manager Roman BOCA

Premieră Dorna Medical – analiza evoluției COVID 19 în județul Suceava.

Gepostet von NewsBucovina.ro am Mittwoch, 24. Juni 2020

El a adăugat că acum lucrurile s-au liniștit, oamenii au învățat, s-au consultat cu specialiștii.

„Cercetarea mondială și românească a scos în evidență mai multe greșeli care s-au făcut în perioada asta și să nu le facem”, exemplificând cu folosirea de anticoagulante care nu erau recomandate la începutul pandemiei, dar care acum se dovedesc necesare în tratamentul bolii.

El a subliniat că SJU Suceava a făcut internări și în ianuarie și în februarie cu pacienți veniți din Europa, din zone roșii, fără să știe că au venit de acolo. Foarte mulți pacienți nu au declarat de unde au venit.

„Probabil că Spitalul Județean a fost copleșit de numărul de pacienți care au venit din străinătate fără să declare”, a spus Roman Boca.

El a prezentat o situație despre care a aflat că un cunoscut i-a spus că o pacientă s-a prezentat la UPU Suceava unde a cerut servicii medicale, iar în chestionar a menționat că e venită de 15 zile din Italia deși venise de doar trei zile.

„Lumea a încercat să ascundă că vine dintr-o zonă roșie și a așa a fost suficient să contacteze unul sau altul”, a spus Roman Boca.