În primul semestru al acestui an 32 de fete și 17 băieți din județul Suceava au fost raportați dispăruți. Deputatul Daniel Popescu: Cifrele sunt îngrozitoare


Intră acum și în grupul de

Deputatul sucevean Daniel Popescu, ales în Circumscripţia nr. 43 – Diaspora şi membru în Comisia parlamentară de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, a adus în atenția publicului gravitatea fenomenului dispariției de minori în România și a făcut un apel către societatea civilă, mass-media și instituțiile abilitate să solicite acces la ședințele Comisiei parlamentare pentru anchetă privind situația cazurilor copiilor dispăruți.

Deputatul USR a prezentat o serie de date și informații publice în legătură cu fenomenul dispariției de minori în România și în legătură cu activitatea sa din cadrul Comisiei parlamentare care se ocupă de acest subiect.Gravitatea fenomenului se regăsește clar în cel mai recent răspuns din 7 iulie 2020, transmis de către Ministerul Afacerilor Interne la o interpelare a parlamentarului despre situaţia copiilor dispăruţi din România între 1990 și iunie 2020 (http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=60542&idl=1). De exemplu, în perioada 01.01 – 30.06.2020, la nivel național, au fost înregistrate 2.252 de dispariții de minori, dintre care 781 băieți și 1471 fete, în creștere cu 395 față de anul 2019. Asta în condițiile în care din martie 2020 a fost declarată fie în stare de urgență, fie de alertă. Cea mai mare pondere a minorilor dispăruți – 87%  – se înscrie în categoria 14-18 ani, iar 65.3% din ponderea lor o reprezintă minorele. La nivelul județului Suceava, în perioada 01.01 – 30.06.2020 au fost raportați un număr total de 49 minori dispăruți. Dintre ei, 32 sunt fete iar 17 sunt băieți. 44 dintre ei au vârste între 14 și 18 ani, iar 5 între 5-10 ani. De asemenea, tot din răspunsul la interpelare, raportul disparițiilor pe ani de la Ministerul Afacerilor Interne nu conține date privind copiii dispăruți între 1990 și 2001

„Cifrele sunt îngrozitoare. Tocmai datorită nevoii de cunoaștere ale acestor date și a înțelegerii acestui fenomen, am solicitat Comisiei de anchetă privind copii dispăruţi să ofere posibilitatea oricui dorește (cetățeni, instituții media, ong-uri, grupuri civice etc.) să urmărească în în direct audierile și dezbaterile noastre pe sistemul de transmisie audio-video sau pe canalele social-media oficiale ale Camerei Deputaților. Din păcate, solicitarea mea nu a primit un răspuns favorabil”, a afirmat Daniel Popescu.

Potrivit parlamentarului USR, multe dintre disparițiile de copii sunt strâns legate de traficul de persoane. Raportul Departamentului de Stat al SUA privind combaterea traficului de persoane arată că fenomenul este extrem de îngrijorător (https://ro.usembassy.gov/2019-trafficking-in-persons-report/), iar România este ţara din UE cu cele mai multe persoane traficate. Dintre acestea, mai mult de jumătate sunt minori, iar aproape 70% dintre ei sunt traficaţi în scopuri de abuz sexual. 

Potrivit lui Daniel Popescu, România are nevoie urgent de un mecanism administrativ integrat și digitalizat care să asigure o coordonare eficientă a acțiunilor instituțiilor publice în domeniul căutării persoanelor dispărute și, în special a copiilor dispăruți. În egală măsură, este nevoie de sancțiuni și de aplicarea lor corectă.

„Din audierile de până acum a reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne și Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, vedem că nu sunt definite clar rolurile, competențele și responsabilitățile autorităților abilitate. Cu alte cuvinte, nu există proceduri clare pentru cei cu competențe în procesul de a găsi și identifica copiii dispăruți, iar acest lucru trebuie remediat”, a precizat Daniel Popescu.

În calitate de membru al Comisiei de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, deputatul sucevean al USR s-a angajat să contribuie într-un mod consistent la strategia de combatere a dispariţiei și traficului de persoane, prin analiza cauzelor care duc la dispariţia copiilor, a modalităţilor de prevenire şi combatere a acestui fenomen. „Însă mă tem că lipsa de transparență a audierilor și ședințelor crește riscul ca activitatea Comisiei să nu fie relevantă și consistentă pentru autoritățile abilitate și organizațiile implicate,” a încheiat deputatul USR.

Deputatul USR va continua demersurile de informare a publicului și de interpelare a autorităților statului cu privire la amploarea și gravitatea fenomenului de dispariție a minorilor, corelat cu cel la fel de sever al traficului de persoane. Parlamentarul speră că prezentarea interpelărilor pe care le-a adresat, de pildă, Ministerului Afacerilor Interne cu privire la aceste două subiecte nu vor rămâne fără ecou în societatea românească și vor crea presiunea de care este nevoie pentru ca lupta împotriva acestor două fenomene să fie îmbunătățită.

„Aceste statistici extrem de îngrijorătoare, precum și raportul Departamentului de Stat al SUA, ne arată cât de răspândite, cât de serioase și cât de corelate poate sunt aceste două fenomene – disparițiile de persoane și traficul de ființe umane,” a încheiat Daniel Popescu. Nu în ultimul rând, Daniel Popescu face apel la toate persoanele și organizațiile implicate și interesate de această temă să îi transmită personal îngrijorările, problemele, soluțiile propuse la adresa de email [email protected] sau să se adreseze pe cale electronică celorlalți membri ai Comisiei.


Intră acum și în grupul de