Cătălin Nechifor, fost europarlamentar sucevean, analiză la rece privind rezultatul Summitului European: România a pierdut minim 6 miliarde de euro fonduri nerambursabile, iar mare parte din banii pentru relansarea economică vor fi sub formă de împrumut


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele național al Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, fost europarlamentar, a făcut, marți, o analiză la rece privind rezultatul Summitului UE de la Bruxelles privind fondurile pentru relansarea economică și concluzionează că România a pierdut cel puțin 6 miliarde de euro.

„Acum se pune de o mega manipulare cu privire la rezultatul pe care, chipurile, l-a obținut Klaus Iohannis pentru România la Summitul European pentru Relansarea Economică post Covid. Și citez din declarația din această dimineață a președintelui nostru: „repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică”.”, a menționat Cătălin Nechifor.

El a spus că totul este frumos, ambalat, dat cu apă de colonie ca în epoca comunismului, când venea cineva din vest încărcat cu daruri pentru neamurile din țară, de la săpun Bac, la ciorapi de damă, o cafea și un cartuș de țigări, ceea ce era marfă de top pentru românii de atunci, dar lucruri absolut banale pentru nemții federali, sau italienii și francezii acelei epoci.

„Klaus Iohannis a fost modest de dimineață! Putea bine merci să adune și banii din exercițiul financiar multianual 2027 – 2034 și putea anunță o sumă și mai frumoasă de circa 130 miliarde de Euro. Parcă altfel suna, dar el nu, modest, s-a limitat la numai 79.917.000. 000, fără niciun cent în plus sau în minus. Carevasăzică, nemțește, precis”, a adăugat deputatul.

El a analizat cu atenție din ce se compune „acest sac de bani”.

„În primul rând a adunat și alocarea financiară cuvenită cadrului financiar multianual 2021 – 2027, cea care e cu 8% mai mare decât în precedenta perioadă 2014 – 2020, care a fost de 36,47 miliarde Euro. Nu mai punem la socoteală că nu vor în stare ai noștri să cheltuie decât un pic mai mult de jumătate! Așadar, 2021 – 2027 ar avea alocat circa 40 miliarde, asta înseamnă că din cele 80 cu care se laudă Klaus Iohannis vom avea aproape 40 pentru planul de redresare economică post Covid”, a explicat fostul europarlamentar.

El a subliniat că în urma negocierilor de 4 zile și 4 nopți la ultimul Consiliu European de la Bruxelles, lucrurile s-au schimbat fundamental.

„Inițial trebuia să primim 33 miliarde Euro NERAMBURSABILI. Acum se pare că primim 40, dar atenție, mare parte din ei vor fi sub formă de împrumut pentru că, la opoziția statelor austere Olanda, Suedia, Danemarca și Austria, propunerea inițială a șefului Consiliului Charles Michel de 500 miliarde nerambursabili a fost redusă la 390 și crescută corespunzător suma destinată împrumuturilor pentru statele membre, la 360 miliarde”, a arătat deputatul.

În concluzie, dată fiind diminuarea cu 22% a pachetului nerambursabil, România, în loc de 33 mld va primi doar 27 mld, rămânând un plafon de 13 mld care poate fi destinat împrumuturilor, iar banii pentru pachetul nerambursabil se alocă pentru proiecte foarte bine fundamentate, doar în situația în care țara beneficiară respectă condițiile statului de drept.

„Prin urmare România pierde așadar din start 6 miliarde Euro bani nerambursabili, la acest moment, rămâne de văzut cât vom pierde la final, proverbială fiind nepriceperea guvernanților în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Vom fi în schimb campioni la partea de împrumuturi pe care va trebui să le plătim înapoi, cu dobânzile de rigoare, cunoscută fiind priceperea magicianului Cîțu în a se împrumuta oricât, de oriunde, în orice monedă, la nici nu contează ce dobânda și comisioane”, a atras atenția Cătălin Nechifor.

El a luat în derâdere entuziasmul lui Klaus Iohannis și a propus să i se pregătească și covor roșu la Otopeni.

„Să vină cineva priceput să ia sacul cu bani, nu cumva să-l arunce pe capota mașinii și să cadă, Doamne feri, pe jos ceva eurocenți din cei 79.917.000.000 Euro”, a concluzionat Nechifor.


Intră acum și în grupul de