Deputatul PNL Angelica Fădor: Guvernul liberal continuă să acționeze pentru reducerea decalajelor dintre mediul urban și cel rural. CNI are mai multe competențe și pentru dezvoltarea mediului rural.


Intră acum și în grupul de

Președintele Comisiei de Administrație Publică Locală din Camera Deputaților, deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, a declarat că localitățile din țară au încă un instrument important pentru dezvoltarea de proiecte locale după ce Guvernul Orban a aprobat o ordonanță prin care Companiei Naționale de Investiții i se extind domeniile în care poate realiza investiții și va putea implementa și proiecte locale cu finanțare europeană.

Deputatul liberal sucevean a arătat că până acum CNI putea executa lucrări în domeniul sportiv de performanţă sau de masă, în domeniul sănătății prin spitale sau centre medicale, în domeniul educaţiei prin construcția de cămine studenţesti și universităţi, în domeniul cultural prin reabilitarea de monumente istorice sau construcția de aşezăminte culturale ori săli de cinema, în domeniul infrastructurii doar reabilitări de sectoare de drumuri afectate de calamităţi, în domeniul justiţiei prin construcția de parchete, tribunale, iar în domeniul alimentării cu apă doar pentru aglomerări de peste 50.000 de locuitori.

Angelica Fădor a spus că ordonanța este în vigoare și că permite CNI să facă de acum lucrări în domeniul sănătății, inclusiv în dispensare, în domeniul învățământului școlar și nu doar universitar, dar și a infrastructurii rutiere locale, iar în cadrul dezbaterilor parlamentare pentru aprobarea acestei ordonanțe prin lege s-a completat cu realizarea de investiții în domeniul canalizării și că ar urma să mai fie introduse și alte facilități în sprijinul localităților.

„S-a constatat că dezvoltarea economică nu este la același nivel la sate și comune cu cea de la nivelul orașelor și municipiilor, iar decalajele între acestea sunt în continuare semnificative, motiv pentru care este necesară o realocare a fondurilor publice disponibile către comune și sate cu potențial financiar mai redus pentru a reduce disparitățile dintre mediul urban și cel rural”, a spus Angelica Fădor.

Ea a explicat că prin CNI vor putea fi finanțate lucrări de dezvoltare a infrastructurii de transport care reprezintă o condiție necesară pentru implementarea cu succes a celorlalte priorități de dezvoltare a comunităților locale, contribuind la atragerea de investitori și la combaterea izolării zonelor subdezvoltate, dar și că vor putea fi finanțate și alimentări cu apă, canalizare și stații de epurare pentru localități.

Deputatul liberal sucevean a subliniat că pentru sprijinirea autorităților locale și pentru a se asigura absorbția fondurilor europene alocate României, Compania Națională de Investiții poate realiza proiecte finanțate din fonduri europene prin POR, POC, POIM pentru programarea 2014-2020, dar și pentru perioada de programare 2021-2027.

Astfel, CNI va realiza activități de implementare a proiectelor finanțate din fonduri europene, respectiv va organiza și derula procedurile de achiziții, va asigura monitorizarea contractelor de lucrări și servicii încheiate de beneficiar și închiderea acestora, va preda beneficiarului toate documentele și rezultatele proiectelor, în conformitate cu prevederile contractelor de finanțare și acordului de parteneriat și cu mecanismul de implementare stabilit prin hotărâre a Guvernului.

„Guvernul liberal vine astfel în sprijinul administrațiilor locale și, implicit, a locuitorilor pentru ca proiectele prioritare pe care le au în vedere să fie realizate în cel mai scurt timp și cu proceduri cât mai simple”, a spus Fădor.

Ea a subliniat că CNI are o experiență vastă în implementarea diferitelor proiecte și va fi un real ajutor pentru autoritățile locale.

„Populația este beneficiarul direct al proiectelor implementate și de aceea este nevoie ca acestea să fie bine făcute și să reușim astfel să cheltuim cu folos toate fondurile europene și naționale puse la dispoziția localităților pentru dezvoltare”, a declarat Angelica Fădor.

Deputatul liberal a spus că în condițiile în care România va beneficia în următorii șapte ani de 79,9 miliarde de euro, fonduri nerambursabile și rambursabile, pentru proiecte de dezvoltare și reducere a impactului generat de epidemia cu noul coronavirus, inițiativa Guvernului liberal de a acorda CNI competențe suplimentare va contribui la creșterea substanțială a proiectelor de dezvoltare locală ce vor fi implementate.


Intră acum și în grupul de