Alexandra Harja Samsonescu: Nu avem timp acum de strategii și planuri mărețe. Acum trebuie să facem ceva pentru oamenii județului, să-i scoatem din impas


Intră acum și în grupul de

Candidatul Pro România pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, Alexandra Harja Samsonescu, a declarat, miercuri, că prioritatea Pro România sunt oamenii din județ.

„Vreau ca ei să știe că noi suntem aici pentru ei și că vom face tot posibilul să iasă din acest impas. Cred că încă nu suntem conștienți cât de mult a căzut județul Suceava din punct de vedere economic și cât  de mult va mai avea de suferit”, a spus Harja Samsonescu.

Ea a arătat că foarte mulți experți, inclusiv OMS arată că în toamnă spre iarnă va lovi valul al doilea al pandemiei.

„Noi deja am plătit un tribut uriaș pentru că Suceava a fost vârful nenorocirii încă de la bun început”, a spus Harja Samsonescu adăugând că o îngrijorează numărul relativ ridicat de cazuri noi de infecții cu noul coronavirus din județ.

Alexandra Harja Samsonescu a mai declarat că în această perioadă nefastă au dat faliment mai multe întreprinderi, numărul de șomeri este de peste un milion în țară și de zeci de mii în județul Suceava.

Pro România – conf de presa

Surpriza PRO pentru CJ Suceava Alexandra Harja Samsonescu in prima conf de presa

Gepostet von NewsBucovina.ro am Mittwoch, 19. August 2020

Ea a explicat că în stările de urgență și alertă economia județului Suceava a pierdut foarte mult și a exemplificat doar cu pierderile din turismul sucevean

„Gândiți-vă câți din oamenii noștri sunt foarte greu încercați în aceste vremuri”, a spus Harja Samsonescu.

Ea a prezentat situațiile unor familii din localități ale județului care au rămas fără surse de venit după ce fabrica La Dorna și-a închis activitatea, sau unități de alimentație publică au falimentat.

„De aceea m-am ambiționat să candidez. Nu e nevoie neapărat de experiență în administrația publică ca să observi nevoile oamenilor și să fii acolo la timp”, a spus Harja Samsonescu.

Ea a menționat că în ultima perioadă vede discursuri ale oamenilor politici legate de alegeri, cum ar fi investiții în autostrăzi, căi ferate, realizarea de strategii, unele de la Vaslui.

„Văd lumi total diferite. Nimeni nu vorbește astăzi despre faptul că în scurt timp începe școala și nu știe nimeni dacă se vor desfășura cursuri online sau nu”, a spus candidatul Pro România care a menționat că peste 35.000 de elevi din județul Suceava nu au tablete și nici acces la internet.

Ea a atras atenția că rata abandonului școlar va crește vertiginos dacă nu se va putea face ceva acum va fi prea târziu.

„Degeaba le vor da tablete în luna martie dacă ei vor abandona școala”, a spus candidatul Pro România.

Alexandra Harja Samsonescu a mai spus că situația sanitară din județ este critică.

„Spitalele noastre sunt blocate de Covid. Bolnavii cronici nu au unde să-și trateze afecțiunile. Nici la spitalul din Suceava, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei, iar din 1993 nu s-a reușit deschiderea Spitalului din Fălticeni și de cinci luni marile partide de dreapta și de stânga se ceartă pe cine taie panglica”, a spus candidatul Pro România.

Ea a atras atenția că acum este încă vară, cald afară, legume și fructe la discreție, dar în scurt timp vin cheltuielile cu începerea școlii, cu încălzirea și cu asigurarea alimentelor care se vor scumpi.

„Am tot auzit de strategii peste strategii și de planuri mărețe încă de când eram în liceu. Realitatea este că de peste 30 de ani avem un singur metru de autostradă și acela făcut de Ștefan Mandachi”, a spus Harja Samsonescu.

Ea a adăugat că sunt mai multe priorități în program său cum ar fi dezvoltarea aeroportului, proiectele de mediu, dar și modernizarea de drumuri județene.

Candidatul Pro România a spus că acum județul Suceava nu mai are timp de planuri mărețe și strategii care durează foarte mult să fie elaborate și implementate.

„Noi trebuie să facem ceva acum pentru oamenii județului”, a spus Harja Samsonescu.

Ea a arătat că este o situație fără precedent care cere o rezolvare fără precedent.

„Să lăsăm la o parte culoarea politică, ura, acuzațiile și să facem ceva concret pentru cei care au nevoie de noi, pentru cei care au crezut în noi și pentru cei care cred în noi”, a spus candidatul Pro România.

Mai mult, ea a subliniat că va cere o cheltuire responsabilă a banului public.

„Mă voi uita în visteria județului să văd ce bani sunt și cum îi putem cheltui mai bine pentru oameni. Știu bine cum să chibzuiesc ca să construiesc. Conduc o firmă privată din anul 2013 și știu cât de greu de face banul. Nu cred că astăzi avem nevoie de roți panoramice sau alte proiecte mărețe”, a mai declarat candidatul Pro România.

„ Vreau să măresc valoarea fondului de rezervă aflat la dispoziția Consiliului Județean ca să putem ajuta oamenii aflați în nevoie și să stimulăm crearea de locuri de muncă”, a spus Harja Samsonescu care a menționat că va fi nevoie și de o modificare legislativă.

„Este important ca firmele să știe că se pot baza pe Consiliul Județean când le este greu. Ele pot pune umărul la ieșirea din criză, iar administrația trebuie să fie solidară cu acestea nu doar să stea cu mâna întinsă pentru taxe și impozite”, a menționat Harja Samsonescu.

Ea a arătat că va solicita și  primăriilor să facă la fel mai ales că multe evenimente au fost anulate și că acești bani trebuie investiți în oameni și locuri de muncă.


Intră acum și în grupul de