Mesaje antisemite la adresa unui candidat la Primăria Dornești. Prefectul județului Suceava a trimis o echipă mixtă să investigheze cazul


Intră acum și în grupul de

Prefectura Suceava a reacționat joi la incidentul din Dornești, unde pe gardul unei locuințe au fost desenate simboluri naziste alături de masaje antisemite despre un candidat la postul de primar al comunei.

Concret, este vorba despre Corneliu-Nicolae Furman, care candidează din partea Uniunii pentru Bucovina. Formațiunea politică a condamnat ferm incidentul și a ținut să precizeze că au fost sesizate organele de cercetare. „Speram ca vinovații sa fie găsiți și sa răspundă în cel mai scurt timp. Pur și simplu orice alt comentariu este inutil!”, se arată în postarea Uniunii pentru Bucovina.

Totodată, potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, la ordinul prefectului Alexandru Moldovan a fost constituită o comisie mixtă, din care face parte și un polițist, care va stabili circumstanțele cazului.

În acest sens, comisia s-a deplasat în cursul zilei de astăzi în comuna Dornești și va prezenta în cel mai scurt timp rezultatul verificării efectuate, menționează sursa citată. Totodată, prefectul județului Suceava a sesizat și Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.   

Potrivit Prefecturii Suceava, Alexandru Moldovan „își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că în această perioadă, la nivelul județului, se manifestă astfel de acțiuni provocatoare cu caracter antisemit, care aduc atingere securității cetățenilor români, precum și valorilor și principiilor asumate de statul român”.

De asemenea, Moldovan a solicitat autorităților competente „să acționeze cu fermitate în vederea soluționării acestor cazuri de încălcare a legislației în domeniu, prin identificarea și sancționarea celor care se fac vinovați de acțiuni și manifestări antisemite”, subliniază sursa citată.

În acest context, și Prefectura Suceava a emis un mesaj prin care condamnă manifestările antisemite. Îl redăm integral:

„Instituția Prefectului-Județul Suceava reamintește faptul că România s-a remarcat drept un model de succes la nivel regional în ceea ce privește prezervarea memoriei Holocaustului, asumarea corectă a trecutului, combaterea antisemitismului, negaționismului, xenofobiei, urii, rasismului, populismului și descurajarea discursului instigator la ură, județul Suceava fiind un exemplu la nivel național în acest sens.

Prefectul judeţului Suceava condamnă aceste acțiuni și manifestări antisemite care incită la ură și violență împotriva evreilor și rămâne un susținător ferm al valorilor europene. Toleranța, respectul față de drepturile omului, solidaritatea, onorarea victimelor Holocaustului, atașamentul față de principiile democratice și ale statului de drept reprezintă soluțiile eficiente pentru contracararea valului de antisemitism și revizionism care amenință Uniunea Europeană în ultima perioadă.

Aprecierea colectivului instituției noastre este că asigurarea securității tuturor cetățenilor județului Suceava și protejarea proprietății private reprezintă fundamente ale păcii sociale, iar respectarea cadrului legal existent privind combaterea antisemitismului, promovarea educației despre Holocaust și consolidarea valorilor și principiilor europene trebuie să rămână, în continuare, prioritare pentru noi toți,” se arată în comunicatul Prefecturii Suceava.


Intră acum și în grupul de