Senatorul PSD Ioan Stan: PNL nu prezintă proiectul de buget pentru 2021 ca să ascundă măsurile de austeritate pregătite, în timp ce programul PSD are ca țintă reangajarea şomerilor, victime ale guvernării PNL şi crearea a peste 500.000 de noi locuri de muncă, bine plătite, obiectiv care reprezintă cea mai eficientă măsură de protecţie socială.


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, miercuri, că Guvernul PNL ține ascus proiectul de buget de stat pentru anul 2021 pentru că sunt prevăzute măsuri de austeritate pentru români.

El arată că potrivit Legii 500/2002 a finanțelor publice cu modificările și completările ulterioare, bugetul trebuie prezentat Parlamentului cel târziu până la data de 15 noiembrie a fiecărui an.

„Suntem la aproape două săptămâni de la această dată și încă nu știm nimic despre bugetul României pentru anul viitor. Punerea în transparență a proiectului de buget este obligatorie”, a spus Stan.

Senatorul PSD susține că e de minim bun simț ca PNL și guvernul său  să anunțe măcar principalii indicatori economici și sociali pentru anul viitor, adică ce taxe cresc și cu cât, care este alocarea bugetară pentru salarii, care sunt încasările estimate din TVA, etc.

„N-o fac pentru că proiectul de buget ar demasca toate măsurile de austeritate pregătite pentru anul următor, iar PNL nu își permite aflarea adevărului înainte de alegeri”, a apreciat Ioan Stan.

El consideră că ținând cont de evoluția economiei naționale și împrumuturile făcute de actualul guvern, devine tot mai probabil un nou acord cu FMI pentru anul viitor.

„Venirea FMI va fi condiționată de măsuri de austeritate, iar Guvernul Orban va trebui să opteze între tăierea salariilor și concedieri masive pe de o parte și creșterea TVA și a altor taxe pe de altă parte. Conform economiștilor de la ING, Guvernul ar putea merge mai degrabă pe majorarea TVA, pentru că măsura s-ar putea aplica rapid și ar avea un efect imediat, întrucât TVA e cel mai ușor de colectat”, a spus Ioan Stan.

Liderul PSD Suceava consideră că indiferent de deciziile pe care va trebui să le ia, acestea se vor vedea în proiectul de buget motiv pentru care cei din PNL au ales, în mod laș, să-l ascundă românilor preferând să păstreze până după alegeri aceste „surprize” care demonstrează incapacitatea lor de guvernare.

„Trebuie de spus că eșecul guvernării liberale se datorează atât incompenței cât și lipsei unui program de guvernare coerent, practic, gândit pentru binele românilor. Astfel, pentru mandatul 2020-2024 PSD vine în fața electoratului cu un program ce propune soluții concrete după ce Guvernul lui Iohannis a lăsat fără loc muncă peste 800.000 de oameni și a blocat programele PSD pentru tineri și pentru persoanele defavorizate. Ţinta PSD este reangajarea şomerilor, victime ale guvernării PNL şi crearea a peste 500.000 de noi locuri de muncă, bine plătite, obiectiv care reprezintă cea mai eficientă măsură de protecţie socială”, a mai declarat senatorul.

El a subliniat că în timp ce PNL şi USR nu propun nimic, PSD vine în faţa românilor cu soluţii concrete, cu măsuri ţintite, corecte, simple, pentru tinerii care nu-şi mai găsesc o slujbă după ce au fost concediaţi,  pentru persoanele peste 55 de ani, ori pentru cele din grupurile dezavantajate, precum şi cu un program privind stimularea natalităţii care poate rezolva problema demografică din România.

„Guvernul lui Iohannis a dovedit că nu are nici o soluţie pentru reducerea sărăciei extreme, deşi putea continua programele care au dus la reducerea semnificativă a fenomenului în perioada 2017-2019, când numărul românilor  aflaţi în această situaţie a scăzut cu peste 1,8 milioane de persoane şi când puterea de cumpărare a crescut semnificativ”, a conchis Ioan Stan


Intră acum și în grupul de