Senatorul PSD Ioan Stan: Cu Guvernul PNL am ajuns la un deficit de peste 10 la sută. Este groaznic pentru economia țării mai ales că nu s-a terminat degringolada


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că Guvernul PNL a generat un deficit de peste 10 la sută din PIB în condițiile în care în ultimii trei ani de guvernare PSD deficitul nu a atins 3 la sută.

„L-am văzut ieri pe ministrul Finanțelor, Vasile Câțu, care își schimbă poziția de la zi la zi. Acum câteva zile spunea că deficitul la sfârșitului anului va fi cu cifra 8, iar aseară l-am văzut că spune că va fi 9,1, în timp ce Comisia Europeană estimează că va fi de 10,1-10,2 la sută din PIB. De la 2,8, sau 2,9, sau 2,7, cât a fost deficitul trei ani la rând în guvernarea PSD să ajungi la 10 la sută este groaznic”, a spus Ioan Stan.

Senatorul social-democrat sucevean a spus că în alte țări din UE care au fost afectate de criză, deficitul este de 4-5 la sută și a subliniat că ministrul Finanțelor spunea în starea de urgență că deficitul în acest an va ajunge la 4 la sută, dar că s-a ajuns la peste 10 la sută.

Ioan Stan consideră că „este groaznic pentru economia românească” că s-a ajuns ca deficitul să fie de aproape 20 de miliarde de euro.

Liderul PSD Suceava s-a întrebat cum se va recupera acest deficit în condițiile în care în țară nu s-a finalizat degringolada.

Senatorul Ioan Stan a mai spus că în privința anunțatei alocări de 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, că o parte sunt fonduri nerambursabile, iar o parte sunt bani împrumutați și a subliniat că pentru accesarea acestor fonduri e nevoie de proiecte, dar că Guvernul nu a anunțat încă niciun proiect în acest sens.

Parlamentarul social-democrat a adăugat că dacă PSD va reveni la guvernare va realiza proiecte prin care să atragă fondurile europene alocate țării, amintind că după mandatul Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării, gradul de accesare era de 6 la sută, iar după guvernarea PSD s-a reușit o accesare de peste 60 la sută, iar Guvernul Cioloș, susținut de PNL a accesat doar 0,001 la sută din alocările europene și a revenit PSD la guvernare, recuperând „în marș forțat” ceea ce s-a pierdut în timpul acelei guvernări.


Intră acum și în grupul de