Deputatul PNL Ioan Bălan transmite un apel către toți parlamentarii din județele Moldovei să facă front comun și să susțină investițiile în regiune: Avem un potențial economic uriaș, dar nevalorificat.

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava, Ioan Bălan, a făcut miercuri un apel ca imediat după constituirea noului Parlament și învestirea noului Guvern, parlamentarii de la toate partidele din Moldova să susțină cu toată forța proiectele de investiții și de dezvoltare demarate sau planificate, pentru care se pot obține finanțări nerambursabile de miliarde de euro în următorii 7 ani.

”Moldova are un potențial economic uriaș, comparabil cu al statelor dezvoltate din UE, dar pe care guvernele din ultimii 30 de ani nu au fost interesate să îl valorifice. Acesta este motivul principal pentru care salariile din zona noastră sunt mai mici decât în restul țării, șomajul este foarte mai mare și anual pierdem mii de tineri care iau calea străinătății pentru o viață mai bună”, a spus Bălan.

El a subliniat că nimeni nu poate contesta că produsele agro-alimentare din regiunea noastră ar putea să fie vândute la prețuri extrem de atractive pe toate piețele din lume și că fermierii moldoveni sunt printre cei mai harnici.

„Turismul ecumenic, istoric și cel balnear de la noi nu este cu nimic mai prejos decât cel din stațiunile exclusiviste din Europa. De asemenea, ramuri specifice ale industriei ar putea să producă de la textile și până la produse din industria constructoare de mașini și utilaje la fel cum se produce și în marile zone industriale din Europa. Pentru a pune în valoare potențialul economic al Moldovei este esențial să susținem toate proiectele de dezvoltare demarate sau planificate pentru zona noastră, pentru care avem și asigurați banii necesari, atât din Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și din bugetul multianual al Uniunii Europene”, a declarat deputatul.

Potrivit acestuia, construcția autostrăzilor deja demarate care să facă legătura cu Capitala și cu Europa, construirea și dezvoltarea parcurilor industriale în care să lucreze pe salarii mari tinerii, o agricultură susținută cu toată forța de la lucrul pământului și creșterea animalelor și până la procesarea produselor și vânzarea acestora la prețuri atractive.

„Dacă vom face acest lucru, Moldova va fi cu siguranță marele câștigător ar perioadei 2021-2027. Moldova ar putea să treacă imediat din clasamentul rușinos al celei mai slab dezvoltate regiuni din UE, în topul regiunilor cu cea mai accelerată dinamică economică”, a mai declarat deputatul liberal sucevean.

El consideră că proiectul de regiune al parlamentarilor este cel mai important test de responsabilitate.

„Așadar, fac apel la parlamentarii moldoveni din toate partidele să susțină dezvoltarea Moldovei și să contribuie la implementarea investițiilor. Acesta va fi testul cel mai important de responsabilitate pe care îl vom da în fața cetățenilor”, a conchis Ioan Bălan.