Ion Lungu: În cinci ani vom avea autostradă la Suceava. Autostrada A7. Este la fel de necesar și o autostradă care să ne lege de partea de vest. Fără aceste autostrăzi nu vom avea posibilitatea să creăm foarte multe locuri de muncă

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că în termen de cinci ani Suceava va avea autostradă, aceasta fiind autostrada A7 Siret-Suceava-București, arătând că pentru dezvolatrea economică sunt necesare autostrăzile care să lege Suceava de Capitală și de vestul țării.

„Indiferent ce am face noi aici, indiferent cine va fi primar, președinte de Consiliu Județean, atâta timp cât nu vom avea autostrăzi nu vom avea posibilitatea să creăm foarte multe locuri de muncă”, a spus Lungu.

El a arătat că din experiența pe care o are, dar și a celorlalte orașe, în special din Ardeal cum sunt Cluj, Oradea, Arad, Timișoara, care sunt la 10 sau doi kilometri de autostradă, acestea aduc investitori.

„Autostrăzile aduc investitori. De aceea este salutară inițiativa președintelui Flutur care se zbate din acest punct de vedere. Eu ca primar fac și eu ce pot. Am solicitat întotdeauna la nivelul cel mai înalt, de Președinție, la nivel de Guvern, să se facă aceste autostrăzi”, a declarat Lungu.

El a subliniat că indiferent ce fac autoritățile locale și județene la Suceava, dacă nu vor fi aceste autostrăzi nu vor veni investitori.

„Am spus-o și o repet, pentru că am lucrat și în domeniul afacerilor. Atunci când ai o întâlnire cu oameni de afaceri și de întreabă unde este Suceava în raport cu Capitala spui: La 450 de kilometri. Te întreabă: Aveți autostradă? Nu! Jumătate din discuție s-a terminat acolo. Avem noroc cu aeroportul modernizat pentru că altfel am avea o adevărată problemă”, a spus Lungu.

El a arătat că traseul autostrăzii A 7 treuie să treacă pe lângă aglomerările urbane, pe la Fălticeni și Suceava.

„Dacă trece autostrada pe lângă Fălticeni și Suceava este posibil ca rutele ocolitoare să nu mai fie necesare pentru că pe acolo trece și traseul acestei autostrăzi care iese pe la Aeroport și merge mai departe spre Siret”, a spus primarul care a respins teorii că traseul propus nu este unul fezabil.

El susține că traseul autostrăzii trebuie să treacă pe lângă aglomerările urbane mari, să creeze dezvoltare, să creeze locuri de muncă.

„Este și al doilea proiect, Autostrada Nordului, unde este dată și lege, dar încă nu este la finanțare. Eu sper să-i vină rândul”, a continuat Ion Lungu care a reiterat că rolul acestor autostrăzi este de a crea locuri de muncă.

Primarul Ion Lungu a menționat că Suceava a avut un avantaj, mai demult, când era cap de pod cu spațiul ex-sovietic, atunci când lucrurile mergeau într-o direcție bună cu Ucraina, dar că acum, din cauza situației incerete de acolo Suceava a rămas practic izolată.

„Eu am convingerea că în următorii cinci ani de zile vom avea autostradă la Suceava. Autostrada A 7. Autostrada A 7 se poate face foarte ușor. Așa cum ați văzut este prinsă în strategia Programului de Redresare și Reziliență pe poziția a treia. Sunt bani europeni. A confirmat Uniunea Europeană că sunt bani. Are două avantaje: sunt bani și nu trece pe teren accidentat. Sunt toate șansele ca în următorii cinci ani de zile să avem această autostradă la Suceava”, a spus Lungu.

El a subliniat că la fel de necesar este și o autostradă care să lege Suceava de partea de vest.

Ion Lungu a spus că între timp autoritățile locale și județene își fac datoria și au pregătit Parcul Industrial de la Aeroport care, din cauza pandemiei,  nu este funcțional, iar municipalitatea mai intenționează să pregătească un parc industrial pe terenul de la Termica.

„Noi, ca Primărie am făcut tot ce a fost posibil. Noi, municipiul Suceava mergem într-o direcție bună, suntem un oraș verde, cu o centrală pe biomasă și vrem să depunem prin PNRR un proiect de 35 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de furnizare și distribuție, ceea ce înseamnă că vom avea un sistem civilizat de încălzire”, a spus Lungu.

El a amintit că Suceava este primul oraș din România care are transport electric sută la sută.