Dan Ioan Cușnir, paralelă între două orașe conduse de liberali: La Cluj Napoca se face digitalizarea totală a Primăriei, la Suceava se scriu scuze pe fițuici. În Cluj Napoca se mută anual mii de tineri, iar din Suceava fug anual mii de tineri.


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, consilierul local Dan Ioan Cușnir, a făcut, marți, o paralelă a modul de abordare a activității din Primărie din două orașe conduse de primari liberali aleși în același an, respectiv Cluj Napoca și Suceava.

Într-un comunicat de presă, Cușnir arată că sunt două tipuri de manageri, de administratori, respectiv cei care se luptă și  găsesc soluții pentru rezolvarea problemelor și cei care doar caută și găsesc scuze care să justifice impotența lor administrativă.

„Emil Boc la Cluj și Ion Lungu la Suceava au devenit primari exact în același moment, în 2004, și fac parte din același partid politic, PNL. Emil Boc a găsit soluții pentru a înscrie Clujul pe drumul modernizării reale indiferent de partidul care a guvernat România. Clujul a devenit exemplu de bune practici și un model de urmat”, a precizat consilierul local social-democrat.

El arată că digitalizarea operațiunilor administrative înseamnă nu doar scăderea corupției, scăderea costurilor administrației locale cu 20% , potrivit raportului Comisiei Europene, dar reprezintă și un mijloc de măsurare a grijii primarului față de cateteni.

„În Cluj „peste 200 de operațiuni administrative pot fi efectuate online”. În Suceava, în fiecare zi, sute de Suceveni stau la coadă în frig, în față primăriei, pentru a-și plăti taxele și impozitele. În Cluj „a fost pregătită plata online a parcărilor rezidențiale pentru a evita deplasarea la ghișee în 2021” cu mențiunea că un abonament anual pentru un loc de parcare în cartiere costă între 70 și 100 lei. În Suceava nu există plata online a parcărilor rezidențiale pentru că nu există digitalizare și nu există nici parcări rezidențiale.

În Cluj, pentru anul 2021, Emil Boc promite digitalizare totală: „Emiterea online a tuturor avizelor, acordurilor și autorizațiilor emise de Primărie și plata online a tuturor serviciilor furnizate de Primărie”.

În Suceava, în anul 2021, Harsovschi și Lungu livrează aceleași propuneri de Buget scrise pe niște fițuici și caută scuze și falși vinovați pentru eșecul digitalizarii serviciilor administrative.În Cluj, în fiecare an se mută zeci de mii de tineri care doresc să trăiască într-un oraș aflat pe drumul cel bun. Din Suceava, în fiecare an, fug mii de tineri dezamăgiți de stagnarea orașului și scârbiți de impotența administrativă a cuplului Harșovschi/Lungu”, a subliniat Dan Ioan Cușnir.

El mai arată că în Cluj Napoca , Emil Boc a câștigat al 5-lea mandat cu un scor uriaș, 75% dintre cei prezenți la vot, în timp ce în Suceava, Ion Lungu a câștigat al 5-lea mandat cu votul a 9.800 de Suceveni ceea ce înseamnă că  doar unul dintre zece Suceveni are încredere în actualul primar.

„Ni se cere să înțelegem jocul politic, cum de 17 ani ni se cere să înțelegem faptul că actuala echipă managerială a primăriei nu găsește calea spre dezvoltarea orașului și eficientizarea actului administrativ. Dar să persiști să conduci un oraș în anul 2021 cu mentalități din perioada interbelică, este deja prea mult și prea dureros”, arată liderul social-democrat sucevean.

El îi solicită primarului Ion Lungu responsabilitate în construirea bugetului local pentru anul 2021.

„Îi solicităm să prioritizeze cheltuielile în funcție de nevoile reale ale plătitorilor de taxe și impozite. Îi solicităm să prevadă sume suficiente pentru a intra în normalitate prin modernizarea și digitalizarea  relației dintre cetățeni și administrație”, a conchis Dan Ioan Cușnir.


Intră acum și în grupul de