Cușnir: Inițiativa concursului de proiecte pentru Parcul Șipote au avut-o specialiștii în urbanism, arhitecții, societatea civilă și cetățenii care s-au săturat să fie spectatori la distrugerea urbanistică a Sucevei luând atitudine față de „așa zisul proiect” promovat de Primărie.


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, consilierul local Dan Ioan Cușnir, a transmis, joi, că Parcul Șipote trebuie amenajat de specialiști, printr-un proiect care să fie rezultatul unui concurs de proiecte, care să aibă la bază o temă de proiectare construită de către specialiști, ca urmare a unei consultări publice.

„După ce i-a fost demascată premeditarea în cazul intenției de a distruge și Parcul Șipote, Ion Lungu pare să înțeleagă că sucevenii nu mai vor ca niște nespecialiști să decidă pentru viitorul orașului. În conferința de presă din data de 10.03.2021, primarul Lungu a anunțat că va lua inițiativa demarării unui concurs de proiecte. Câtă lipsa de decența și de bun simț! Inițiativa organizării concursului de proiecte au avut-o specialiștii în urbanism, arhitecții, reprezentanții societății civile și cetățenii care s-au săturat să fie spectatori la distrugerea urbanistică a Sucevei și au luat atitudine la așa zisul proiect de amenajare a Parcului Șipote promovat de Primărie”, arată Dan Ioan Cușnir.

Liderul opoziției din Consiliul Local Suceava, spune că în loc să pună specialiștii la treaba, în anul 2018 Primăria Suceava „a contractat servicii de consultanță ilegale și a efectuat în anul 2019 plăți ilegale” și că toate acestea au fost „premeditate” de ”o hotărâre ilegală” a Consiliului Local din anul 2017 votată doar de consilierii locali PNL, PMP și ALDE.

„Încă din ședința de Consiliu Local din data de 28.09.2017, primarul Lungu a premediat decizii fară respectarea parcursului legal, etic și moral, în cazul Parcului Șipote. Cu votul consilierilor locali PNL, PMP și ALDE, dar fără să aibă aprobarea consilierilor locali PSD care au prezentat argumente solide, atât juridice cât și morale, împotriva acelui proiect de hotărâre, primarul Ion Lungu a obținut aprobarea de principiu pentru a demara amenajarea parcului Șipote deși acesta nu era în proprietatea Primăriei”, a explicat președintele PSD Suceava.

El consideră că, în mod ilegal, primarul Ion Lungu a cheltuit, prin cumpărare directă, suma de 98.800 lei din taxele și impozitele plătite de suceveni, pentru servicii de consultanță care aveau să se concretizeze în „așa zisul proiect de Amenajare a Parcului Șipote”.

„Nu mai acceptăm ca decizii cu impact major să fie gândite și implementate fară specialiști! Nu mai acceptăm ca oameni care nu locuiesc în Suceava, cum este cazul primarului Lungu și al viceprimarului Harșovschi, să impună sucevenilor decizii fară consultare publică reală. Ceea ce a făcut primarul Lungu în cazul parcului Șipote nu a fost consultare publică, ci a fost doar prezentarea unei soluții superficiale deja luate și mimarea consultării publice”, consideră Dan Ioan Cușnir.

Potrivit liderului social-democrat sucevean consultarea publică reală trebuie să aibă loc înainte de construirea temei de proiectare de specialiști și nu de persoane fară o minimă pregătire de specialitate. „Tema de Proiectare trebuie să fie construită pe nevoile cetățenilor și a urbei. Suceava are un singur Parc Dendrologic, nu mai multe. Nu putem permite ca Lungu și Harșovschi să distrugă și această ultimă șansă de a construi ceva excepțional, memorabil pentru suceveni. Au distrus Esplanada Casei de Cultură proiectată de către renumitul arhitect Porumbescu. Au ratat șansa de a amenaja plăcut, util și frumos zona de Agrement Tătărași. Pe cei care au făcut ca Suceava să devina dintr-un oraș frumos, un oraș al pavelelor de slabă calitate și al străzilor jegoase, nu îi putem lăsa să distrugă și Parcul Șipote”, a subliniat Dan Ioan Cușnir.

El afirmă că Parcul Șipote trebuie amenajat de specialiști, printr-un proiect care să fie rezultatul unui concurs de proiecte, care să aibă la bază o temă de proiectare construită de specialiști, ca urmare a unei consultări publice.

„ Suceava are nevoie de un Arhitect Șef cu viziune, Suceava are nevoie urgentă de Plan Urbanistic General. Suceava are nevoie de reguli care să ducă la ordine inclusiv în urbanism. Suceava are nevoie de reguli care să reglementeze sau chiar să interzică construcțiile în zona care impactează Parcul Șipote, indiferent ce grupuri de interese vor fi deranjate de aceste reguli. Suceava are nevoie de primenirea Comisiei Tehnice din cadrul Primăriei Suceava. Suceava are nevoie de o Comisie de Estetică Urbană. Suceava are nevoie de oameni noi, cu mentalități aliniate vremurilor. Nu vor putea salva urbanismul și esteticul Sucevei aceeași oameni care le-au distrus. Este momentul în care trebuie să spunem Suceava trezește-te!”, a concluzionat Dan Ioan Cușnir.


Intră acum și în grupul de