Deputatul PSD Eugen Bejinariu: Dacă mii de oameni de la Crucea nu protestează în fața guvernului, nu înseamnă că suferința lor poate fi sfidată. Dacă minerii nu își strigă durerea pe rețele sociale, nu înseamnă că îi puteți ignora


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu arată într-o declarație politică în Parlament că guvernele care s-au succedat după guvernarea PSD au ignorat problemele minerilor și că Guvernul chefliilor liberali nu s-a preocupat un an întreg ca minerii de la Crucea să își primească banii alocați pentru hrană, iar cel de acum salariile.

„În Suceava există încă mii de oameni care trăiesc în condiții amare, din exploatarea de zăcăminte. Minerii de la Crucea, ultima mină de uraniu a României, muncesc în condiții de risc extrem, sunt expuși la radiații ucigătoare. Ei și familiile lor sunt năpăstuiții al căror urlet de durere e ignorat de mai bine de un an”, a spus Bejinariu.

El a spune că Guvernul „chefliilor liberali” nu s-a preocupat un an întreg ca acești oameni să își primească banii alocați pentru hrană care erau bani meniți să le asigure traiul, suma alocată prin lege pentru antidotul la radiațiile care le-au mistuit sănătatea.

„A plecat guvernul liberal și a venit guvernul dreptu’-n-stângu’ care nu le-a mai plătit nici salariile luni de zile. Minerii de la Crucea, oameni destoinici, temerari si necăjiți, care sfidează moartea coborând in adâncuri toxice pentru a-și crește copiii, și-au cerut drepturile. Au fost ignorați. Au anunțat că vor protesta închizându-se în galeriile subterane, acolo unde respiră radon și unde fiecare oră în plus îi apropie de moarte. Au fost ignorați în continuare. Suferința lor n-a clintit nepăsarea unui prim-ministru perpetuu abulic. Autoritățile toate au fost preocupate doar să pună batista însângerată de durerea ortacilor pe batista mass-mediei”,  a adăugat Bejinariu.

El a menționat că după zile întregi de agonie în subteran, minerii au primit o parte din datoria pe care statul, atât de cinic administrat astăzi, o are față de ei.

„Dregătorii județului și administratorii țării se comportă ca și când minerii le-ar cere lor favoruri personale, ca și cum existența minei ar fi o concesie făcută mărinimos unor  nepricepuți la alte munci. Le vorbesc jignitor si atunci când nu-i ignoră, îi umilesc. Rușine guvernanți de mucava! Să vă fie rușine că nu aveți putința de a vă imagina soarta acestor oameni, că nu aveți știința de a găsi soluții pentru viața lor și a familiilor lor, că le vorbiți astfel sau nu le vorbiți deloc”, declară Eugen Bejinariu.

Deputatul social-democrat sucevean arată că minele trebuie ecologizate, iar exploatarea de uraniu de la Crucea este de mult în fază finală- nu mai există resursă și deopotrivă există obligația de a găsi, ca țară, alternative pentru dezvoltarea sustenabilă.

„Știm cu toți că mineritul va trebui, treptat, înlocuit cu producție de energie mai puțin dăunătoare planetei, știm că avem angajamente internaționale și urgențe climatice care ne obligă să ne desprindem de condițiile aproape medievale ale activităților din subteran, dar este obligația guvernului ca toate aceste lucruri să se întâmple în timp ce minerilor li se respectă drepturile – inclusiv dreptul la muncă. Plătită! Și dreptul la sănătate, la viață”, arată Bejinariu.

El a subliniat că este treaba guvernului să identifice alternative, să se asigure că grija pentru planetă e însoțită de grija pentru cei care plătesc taxe și că e treaba guvernului să știe și să poată.

„Dacă minerii nu își strigă durerea pe rețele sociale, nu înseamnă că îi puteți ignora. Dacă mii de oameni de la Crucea nu protestează în fața guvernului, nu înseamnă că suferința lor poate fi sfidată. Minerii nu pot adopta manifestul vizionar al zilei de Vineri Verde, nu pot posta ipostaze conforme pe trotinetă electrică și nu pot sa refere doct despre nevoia de a diminua amprenta de carbon in aer, dar pentru toate acestea nu aveți dreptul să-i condamnați la inexistentă. Ei așteaptă bani pentru muncă, exact ca si voi, la sfârșitul fiecărei luni în care au lucrat. Așteaptă să-și încaseze toate drepturile. Ca și voi. Așteaptă respect de la statul cu care au contract. Ca si voi! Așteaptă soluții atunci când locurile lor de muncă dispar. De la voi!”, a conchis Eugen Bejinariu.


Intră acum și în grupul de