Deputatul Ioan Bălan cere ministrului Sănătății măsuri pentru asigurarea tratamentului pacienților cu boli cronice: Transformarea unor unități sanitare în unități suport-Covid a generat un acces mult mai restrâns al pacienților cu diferite afecțiuni cronice


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a solicitat, ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, să prezinte măsurile pe care le are în vedere pentru asigurarea tratamentului pacienților cu boli cronice.

„Pandemia Covid-19 a produs foarte multă suferință în rândul a mii de familii din România. Prin eforturile Guvernului, România a devenit un model de gestionare a crizei sanitare și a campaniei de vaccinare. Cu toate acestea, transformarea unor unități sanitare în unități suport-Covid, precum și măsurile restrictive impuse în toate unitățile sanitare au generat un acces mult mai restrâns al pacienților cu diferite afecțiuni cronice, inclusiv oncologice, la monitorizare și tratament”, a arătat Ioan Bălan.

Deputatul a subliniat că, de asemenea, în multe unități sanitare se resimte constat o lipsă de medicamente esențiale tratării bolilor cronice.

Mai mult decât atât, programele naționale de depistare a bolilor au înregistrat un nivel foarte scăzut pe perioada pandemiei, a menționat parlamentarul liberal.

El a spus că după eliminarea unor restricții, începând cu data de 1 iunie 2021, este ușor de anticipat că foarte mulți pacienți vor fi interesați să apeleze la serviciile unităților medicale, fie pentru monitorizare și tratament, fie pentru operații chirurgicale de urgență.

În acest context, deputatul PNL a cerut ministrului să prezinte măsurile avute în vedere pentru a asigura în cel mai scurt timp accesul bolnavilor la medicamentele esențiale, ale căror stocuri se epuizeză mult prea frecvent.

Totodată, el solicită ministrului să menționeze ce măsuri organizatorice intenționează să pună în practică, astfel încât, după următoarea etapă de ridicare a restricțiilor, unitățile medicale să ofere în mod optim acces la tratament pacienților.

Mai mult, Ioan Bălan spune că având în vedere că prevenția este mult mai bună decât tratarea bolilor, cere ministrului să prezinte o situație cu programele naționale de depistare precoce a bolilor (screening) pe care le va dezvolta și finanța în a doua parte a anul 2021 și în anul 2022.


Intră acum și în grupul de