Ioan Bălan către ministrul Transporturilor: Veți modifica standardele astfel încât calitatea covoarelor asfaltice să crească și să nu mai fie nevoie de lucrări de întreținere la mai puțin de 12 luni?


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a solicitat ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, să spună dacă are în vedere reevaluarea standardelor de execuție a lucrărilor de modernizare și întreținere a drumurilor naționale din România pentru că a constatat că acestea au o calitate modestă, dar și afectează locuințele riveranilor.

„Începând cu anul 2020, volumul și ritmul lucrărilor de investiții în infrastructura de transporturi rutiere din România a înregistrat creșteri semnificative, România înregistrând cele importante investiții din ultimul deceniu. Cu toate acestea, pe lângă aspectele cantitative, atenția noastră trebuie să se îndrepte și asupra aspectelor calitative, cum ar fi: calitatea coovoarelor asfaltice, structura de rezistență a drumurilor și podurilor, semnalizarea și marcajele rutiere etc”, arată deputatul.

El spune că din păcate, sub aspect calitativ, progresele sunt destul de modeste, pentru că se lucrează, în continuare, după standarde necorespunzătoare.

„Astfel, pentru a reduce unele costuri asociate lucrărilor, unii constructori caută și găsesc acele soluții tehnice care le oferă cea mai mare profitabilitate, dar care produc prejudicii locuințelor riverane drumurilor naționale. O astfel de situație se poate reflecta în modul în care sunt modernizate sau reabilitate unele drumuri naționale, prin suprapunerea succesivă de straturi de asfalt, ceea ce conduce la ridicarea nivelului drumurilor mult peste înălțimea curților locuințelor”, a explicat Ioan Bălan.

El exemplifică în acest caz cu situații întâlnite pe unele secțiuni de drumuri naționale und nivelul stratului asfaltic a ajuns la nivelul superior al gardurilor gospodăriilor, ceea ce generează un puternic disconfort pentru oameni și chiar riscul de inundații.

În acest sens, pentru a asigura o calitate corespunzătoare a lucrărilor care vor fi finanțate din PNRR și cadrul financiar multianual 2021-2027, Ioan Bălan îi cere ministrului Transporturilor să spună dacă are în vedere să modifice standardele de calitate privind execuția lucrărilor de modernizare/reabilitare a drumurilor naționale, astfel încât nivelul de înălțime al drumurilor reabilitate să nu mai afecteze locuitorii riverani.

„Ce soluții tehnice aveți în vedere să avansați, astfel încât, calitatea covoarelor asfaltice să crească și să nu mai fie nevoie de lucrări de întreținere la mai puțin de 12 luni de la ultima reparație efectuată?”, a mai cerut Ioan Bălan.

Deputatul mai arată că având în vedere faptul că scurgerile de tip canal deschis pe marginea drumurilor și acces cu pod către locuințe reprezintă o soluție învechită și deosebit de periculoasă pentru circulația pe drumurile publice, ar dori să afle dacă ministrul are în intenție să modifice, pentru viitoarele lucrări de infrastructură, acest tip de soluție tehnică.


Intră acum și în grupul de