Deputatul PSD Mirela Adomnicăi atrage atenția că scumpirea materialelor de construcții va genera creșterea cu 30 la sută a lucrărilor și ar putea duce la blocarea proiectelor de investiții publice


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a atras atenția ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, că există riscul blocării proiectelor de investiții publice din cauza creșterii prețurilor materialelor de construcție.

„Conform unui studiu al Institutului Național de Statistică, se estimează că prețurile lucrărilor ar putea crește cu aproximativ 30% în lunile următoare ca urmare a scumpirii continue a materialelor de construcții. Producătorii au anunțat că primesc de la furnizori majorări de preț la fiecare două-trei săptămâni și există un real pericol ca aceste creșteri să afecteze semnificativ evoluția lucrărilor noi în construcții, dar și finalizarea celor existente”, a arătat Mirela Adomnicăi într-o întrebare adresată în Parlament ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.

Ea îi transmite ministrului că deja multe primării din țară s-au trezit ca din cauza scumpirilor majore să le fie date peste cap toate studiile și evaluările întocmite pentru proiectele finanțate din fonduri guvernamentale, prin CNI.

„Atât contractele aflate în derulare cât și cele aflate în faza de implementare se lovesc tot mai frecvent de această problemă, existând riscul ca acestea să nu poată fi finalizate din cauza lipsei de finanțare”, a menționat parlamentarul sucevean.

În aceste condiții, Mirela Adomnicăi solicită ministrului să spună cum va gestiona această problemă astfel încât riscul de blocare a proiectelor să fie cât mai limitat și în ce condiții se vor finanța diferențele de cost ce vor rezulta ca urmare a reevaluării proiectelor.


Intră acum și în grupul de