Acuze dure aduse de Mirela Adomnicăi premierului Florin Cîțu: La rectificarea bugetară ia bani de la săraci pentru a-i da primarilor PNL ca să-l voteze la Congres.


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene a femeilor social-democrate din Suceava, deputatul Mirela Adomnicăi, a avertizat, miercuri, într-o conferință de presă, că rectificarea bugetară pe care o face Guvernul are ca scop alocarea de fonduri prin care cei care urmează să voteze la Congresul PNL să voteze pe Florin Cîțu pentru funcția de președinte al PNL, fiind sacrificate categorii sociale defavorizate doar pentru un interes politic intern, de partid.

Ea a spus că la rectificarea bugetară cel mai afectat minister este Ministerul Muncii care pierde 2,7 miliarde de lei în condițiile în care anul acesta trebuia să fie o majorare a punctului de pensie și o creștere cu 20 la sută a alocațiilor pentru copii, dar că aceste majorări nu s-au făcut pentru că s-a spus că efortul bugetar este prea mare, că nu sunt fonduri, dar la rectificarea bugetară se taie fonduri.

Mirela Adomnicăi a precizat că banii tăiați se regăsesc la Ministerul Finanțelor, condus acum, interimar, de premierul Florin Cîțu

Ea a explicat că se majorează practic capitolul bugetar „Acțiuni generale” cu 3,2 miliarde de lei.

„Acest capitol bugetar permite ulterior alocarea acestei sume în fondul de rezervă la dispoziția premierului de unde, inclusiv surse din cadrul PNL, au afirmat că aceste fonduri vor fi folosite către administrații publice locale, mai exact către primarii PNL care urmează să voteze în 25 septembrie în cadrul Congresului PNL”, a spus Mirela Adomnicăi.

Deputatul PSD de Suceava a declarat că a ridicat în spațiul public problema referitoare la abuzul în funcție pe care îl săvârșește premierul în sensul în care folosește resurse bugetare publice într-o campanie electorală de alegeri interne.

Ea a identificat trei forme de abuz cu încadrare juridică clară în zona penală

Prima formă este folosirea resurselor din cadrul Palatului Victoria, a spus Adomnicăi care a amintit de punctajul media cu antetul Guvernului României, întocmit de un consilier al premierului, plătit de bani publici.

Al doilea aspect este legat de pelerinajul primarilor PNL din diverse județe la Palatul Victoria cu promisiuni de alocare de fonduri la rectificarea bugetară în mod dirijat și condiționat discreționar pentru votul de la Congresul PNL.

Mirela Adomnicai sustine o conferinta de presa

Mirela Adomnicai sustine o conferinta de presa!

Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 5 august 2021

Al treilea aspect vizează numirile în funcții publice, a arătat deputatul social democrat sucevean care a menționat că ginerele președintelui PNL de la Constanța a fost numit secretar de stat în Ministerul de Externe deși funcția respectivă era alocată unui reprezentant al Diasporei.

Ea a concluzionat că rectificarea se reduce la „luat de la săraci și dat la aleșii PNL”.

„Vom urmări alocările către primării comparând și culoarea politică a primarilor. Oamenii din localitățile conduse de primari PSD nu trebuie să sufere pentru că fondurile se îndreaptă discreționar doar către primarii PNL care vor fi delegați la Congresul PNL din septembrie”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a mai spus că un alt semnal de alarmă este la Ministerul Agriculturii, arătând că anul trecut a fost an secetos și că fermierilor li s-au promis sume compensatorii, iar calculul ministrului Agriculturii a fost că e necesară o sumă de 8 miliarde de lei, dar a primit la rectificare 150 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că fermierii nu vor primi niciun sprijin, iar importurile de produse agroalimentare va fi și mai mare.

Deputatul social-democat sucevean a mai atras atenția asupra rectificării de la Ministerul Dezvoltării, arătând că primarii au primit deja că nu se mai fac plăți pentru PNDL deși la începutul anului cheltuielile erau predictibile, iar pentru plățile prin PNDL 1 și PNDL 2 erau necesari încă 4 miliarde de lei, dar ministerul primește doar 1,8 miliarde de lei ceea ce înseamnă că, în continuare, vor fi probleme pentru investițiile din acest program de dezvoltare locală.


Intră acum și în grupul de