Deputatul PNL Ioan Bălan cere ministrului de Interne măsuri urgente pentru stoparea situației revoltătoare de la Suceava privind examenul pentru permisul auto: Programările se fac și la șapte luni distanță de la susținerea probei teoretice


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a solicitat, miercuri, printr-o interpelare adresată ministrului de Interne, Lucian Bode, măsuri imediate pentru stoparea situației revoltătoare de la Suceava unde pentru examenul pentru permisul auto s-a ajuns ca programarea pentru proba practică să fie și la șapte luni de la susținerea probei teoretice.

„Ca urmare a cazurilor de corupție depistate la nivelul DRPCIV Suceava, situația examinării cursanților s-a degradat de la o zi la alta. Din cauza numărului foarte mic de examinatori de care mai dispune serviciul public astăzi, programările pentru efectuarea probei practice (traseul) se fac și la o distanță de peste 7 luni de la susținerea probei teoretice. Trebuie menționat faptul că numărul mic de examinatori este cauzat de faptul că ofițerii suspectați pentru acte și fapte de corupție au fost repuși pe funcție, prin decizia instanțelor, aceștia neavând dreptul de a examina, până la o decizie definită a instanței. Așadar, deși se poate spune că schema de personal la nivelul direcției de permise ar fi completă, numai câțiva ofițeri își pot îndeplini funcția de examinator”, arată Ioan Bălan în interpelare.

El a explicat că s-a ajuns în situația în care cei care au fost programați și au așteptat 6 luni pentru susținerea probei practice să nu poată susține această probă în ziua respectivă, urmând să fie reprogramați la o dată ulterioară, necunoscută.

„Din cele mai recente evaluări, fiecare școală de șoferi de la nivelul Județului Suceava are în medie circa 300 de cursanți, astfel că la nivelul județului vorbim despre câteva mii de persoane afectate, în contextul în care deficitul de conducători auto este unul deosebit de important. Mai trebuie precizat faptul că situația se agravează de la o zi la alta, în condițiile în care din cei 80 de cursanți programați zilnic, doar cca. 30 reușesc să susțină proba practică. Așadar, numărul celor care rămân în așteptare crește și se adaugă celor care se află deja în așteptare”, a adăugat liderul liebral.

El a subliniat că, mai mult decât atât, situația a devenit revoltătoare în condițiile în care cazierul judiciar depus la dosarul cursanților are o valabilitate de 6 luni, ajungându-se în situația în care atunci când absolvenții școlilor de șoferi ajung să susțină proba practică se constată că valabilitatea cazierului judiciar a expirat și nu mai pot susține proba în ziua în care au fost programați.

Deputatul Ioan Bălan solicită ministrului care are capacitatea de a găsi cele mai bune soluții pentru rezolvarea acestui tip de probleme să spună în condițiile în care „situația revoltătoare este generată de lipsa acută de personal de specialitate” care să efectueze examinarea practică, în ce măsură ar putea lua decizia detașării imediate a unui număr de ofițeri la nivelul Județului Suceava și cât de repede ar fi luată o asemenea decizie.

„Dat fiind că soluția detașării reprezintă o soluție urgentă, dar temporară, ce măsuri aveți în vedere pentru a declanșa angajări la nivelul structurilor teritoriale pentru obținerea permiselor de conducere din Suceava, astfel încât această situație să se rezolve pe termen lung, iar examinarea cursanților să reintre în normal”, a mai întrebat Ioan Bălan.

El mai cere ministrului să precizeze și ce alte măsuri are în vedere, astfel încât, încă în cursul lunii septembrie sucevenii să simtă o îmbunătățire la nivelul serviciului pentru obținerea permiselor de conducere.


Intră acum și în grupul de