Deputatul Ioan Bălan crede că ar trebui crescută cifra de școlarizare pentru elevii și studenții din Republica Moldova: Problema demografică din România poate fi transformată într-o oportunitate pentru tinerii din Republica Moldova


Intră acum și în grupul de

Deputatul liberal sucevean Ioan Bălan a solicitat ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, să prezinte o situație a numărului de elevi și studenți din Republica Moldova care au studiat în ultimii cinci ani în România și, în același timp, să ia în calcul o creștere a cifrei de școlarizare pentru aceștia.

„Declinul demografic din România se resimte tot mai puternic, atât în numărul mic de copii care se înscriu în clasa pregătitoare, dar și în numărul tot mai mic de elevi care, după absolvirea bacalaureatului, se înscriu pentru a urma cursurile universitare. De la un an la altul, majoritatea universităților de stat sunt nevoite să închidă specializări care nu mai manifestă atracție pentru studenți sau să rămână cu un număr important de locuri neocupate. Acest fenomen se repercutează și asupra normelor didactice ale personalului de predare din învățământul superior”, arată Ioan Bălan.

El consideră că este de apreciat efortul Ministerului Educației din România care și în anul universitar 2021/2022 continuă să mențină o politică demarată în urmă cu mai mulți ani, prin care se asigură accesul la sistemul român de învățământ pentru copii și elevi români provenind din afara frontierelor țării, în special din Republica Moldova și că, de asemenea, apreciază existența unor secții ale universităților românești la Chișinău, Cahul și Bălți.

Ioan Bălan menționează că problema demografică din România poate fi transformată într-o oportunitate pentru tinerii de peste Prut, iar în acest sens solicită ministrului o situație cu numărul de elevi/studenți provenind din Republica Moldova care, în ultimii 5 ani, au studiat în sistemul de învățământ din România, dar și a numărului de studenți ce au fost școlarizați în ultimii 5 ani în extensiile universităților românești de la Chișinău, Cahul și Bălți.

El întreabă dacă ministrul are în vedere să majoreze cifra de școlarizare din România pentru elevi/studenți provenind din Republica Moldova, dar și dacă este posibil ca în următorul an universitar 2022/2023 prezența universităților românești să fie și mai puternică, prin înființarea de noi facultăți/specializări.


Intră acum și în grupul de