Parlamentarii AUR de Suceava cer ministrului de Interne un raport complet privind contrabanda cu avionul din 14 septembrie: Ați găsit țigările transportate cu avionul? Ați recuperat prejudiciul?


Intră acum și în grupul de

Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv deputații Dorel Gheorghe Acatrinei și Lucian Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa au solicitat ministrului de Interne, Lucian Bode, să prezinte un raport complet a cazului de contrabandă cu avionul din data de 14 septembrie.

„Marți 14 septembrie 2021, un avion ucrainean cu numărul de înmatriculare şters cu vopsea a intrat în România și a ieșit nestingherit peste o oră.A fost capturat de autoritățile moldovene de dincolo de Prut. Era folosit pentru contrabandă cu țigări, aduse din Ucraina în România. Anunțul capturării aparatului de zbor a fost făcut de Poliția de Frontieră din Moldova. Aparatul de zbor a fost depistat în zona de nord a Republicii Moldova, pe un teren agricol de lângă localitatea Hlinaia Mică, din raionul Edineț. Polițiștii de frontieră moldoveni i-au reținut pe cei trei cetățeni ucraineni care erau la bord și care se ocupau de realimentarea aeronavei”, arată parlamentarii suceveni.

Ei menționează că după ce autoritățile din Republica Moldova au dat detalii precise despre ora intrării şi ora ieşirii din România, Poliţia de Frontieră a spus că face „verificări”.

„Câteva ore mai târziu însă, adjunctul Poliției de Frontieră de la Chișinău a declarat presei locale că, de fapt, avion era gol, iar încărcătura a fost lăsată în România. Autoritățile române spun că fac cercetări. Cele din țara vecină spun că aparatul de zbor a stat mai bine de o oră în spațiul aerian al României.„Din informațiile preliminare, avionul respectiv era utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă. Acesta a decolat de pe teritoriul Ucrainei și avea ca destinație finală țara vecină România”, a scris pe Facebook Poliția de Frontieră din Republica Moldova. Câteva ore mai târziu, un șef din instituție vine cu precizări, în presa locală. „Aeronava a survolat spațiul aerian al R.Moldova și a ajuns în România, iar la întoarcere a aterizat pe un câmp din Hlinaia Mică, raionul Edineț. Am sesizat despre acest caz și colegii din România, care urmează să stabilească unde au ajuns țigările”, a declarat Daniel Martnos, adjunctul șefului Poliției de Frontieră din R. Moldova.Ulterior, ofițerii din țara vecină au explicat că avionul a fost văzut intrând în spațiul aerian al României la ora 1:42. O oră și 15 minute mai târziu e observat revenind în Republica Moldova, însă într-o altă zonă a graniței, aflată cu aproape 100 de kilometri mai la sud”, mai arată parlamentarii suceveni din AUR.

Semnatarii interpelării notează că este al doilea caz de contrabandă de țigări cu avionul descoperit în numai o lună.

„Specialiștii spun că aparatele de zbor de mici dimensiuni sunt preferate, deoarece pot ocoli sistemele de detectare. „Traficanții profită de ocazii, nu le trebuie aerodrom special, au o bucațică de pământ de pe care decolează, survolează, aruncă țigările și se întorc înapoi, fără ca nimeni să știe nimic. Un avion care zboară cu 100 și ceva de km pe oră, să se ducă până la graniță și să se întoarcă, mai mult de 25 de minute nu îi ia”, spune Paul Mitu, fost comandant de zbor”, adaugă aceștia.

Potrivit parlamentarilor AUR de Suceava, contrabanda cu țigări, care a fost pusă anul trecut în Strategia Națională de Apărare la capitolul „amenințări”, aduce bugetului de stat pierderi de 3 miliarde de lei în fiecare an. Iar trendul este în creștere: în primele 8 luni ale acestui an, au fost capturate peste 4 milioane și jumătate de pachete de țigări și 5 milioane în 2020.

Ei solicită un raport complet asupra evenimentelor din 14.09.2021 și cer ministrului să spună care este motivul pentru care Statul Român a pierdut lupta cu contrabandiștii de țigări și care este strategia ministrului de combatere a acestui mod de evaziune fiscală.

„Ați găsit țigările de contrabandă transportate la data de 14.09.2021 cu avionul care a aterizat în România? Ați recuperat prejudiciul?”, mai întreabă parlamentarii AUR de Suceava.


Intră acum și în grupul de