Nistor Tatar crede că nepriceperea celor care gestionează municipiul Rădăuți a condus la sistarea încălzirii în oraș: Cât am fost director la Servicii Comunale și apoi primar nu am lăsat niciodată rădăuțenii fără apă caldă și căldură


Intră acum și în grupul de

Fostul primar al Rădăuțiului și fost director al Servicii Comunale, Nistor Tatar, a apreciat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că nepriceperea celor care conduc acum municipiul Rădăuți a făcut ca locuitorii să rămână fără căldură în sistem centralizat.

„Cât am fost 17 ani director la Servicii Comunale și patru ani primar nu am lăsat niciodată rădăuțenii fără apă caldă și căldură”, a spus Nistor Tatar.

El a arătat că în ciuda acuzelor care îi sunt aduse, sunt alții răspunzători de actuala situație.

„E foarte ușor să arunci vina pe vechea moșternire și cred că și când i se termină mandatul tot pe vechea moștenire se va da vina”, a adăugat Tatar.

Fostul primar a subliniat că acum și conducerea Primăriei Rădăuți este PNL, în Consiliul Local PNL are majoritate, iar conducerea Servicii Comunale este asigurată tot de liberali.

Nistor Tatar a menționat că nu caută vinovați și este bine că, acum, s-a reluat furnizarea încălzirii în oraș.

El a spus că în urmă cu cinci ani când a părăsit postul de director al Servicii Comunale nu erau datorii către firma de furnizare a gazului natural.

Nistor Tatar a mai declarat că în urmă cu o lună de zile l-a avertizat pe primarul Bogdan Loghin că Rădăuți va fi „a doua Timișoară” pentru că a auzit care este situația, dar că a fost contrazis în ședință de primar care i-ar fi spus că toate lucrurile sunt perfecte și în regulă, dar că s-a dovedit că a avut dreptate.

Mai mult, fostul primar a declarat că speră să nu se întâmple unele sincope în lunile ianuarie-februarie, pentru că ar fi probleme în ceea ce privește asigurarea încălzirii pentru că sunt datorii de 7 milioane de lei către furnizorul de gaz natural și că nu știe dacă suma pe care Guvernul a alocat-o poate fi folosită pentru plata datoriilor, ci doar pentru compensarea pierderilor generate de diferența de preț.

Totodată, el a spus că mai sunt probleme legate de neachitarea de certificate verzi, dar și un litigiu cu ANAF, subliniind că Servicii Comunale nu e o societate foarte ușor de condus.

„Probabil că s-au tratat cu indiferență toate aceste lucruri și s-au îndepărtat niște oameni de acolo care mai știau ce au de făcut”, a spus Tatar.

El a mai arătat că prețul local de referință pentru gigacalorie a fost majorat în vară de la 180 de lei la 250 de lei și că acum are și populația datorii de circa 1,5 milioane de lei pentru serviciile de apă caldă menajeră și încălzire, iar în ședința de miercuri s-a majorat la 391 de lei, estimând că pentru luna noiembrie un apartament cu trei camere încălzirea va fi de circa 600-700 de lei.

Nistor Tatar a avertizat că pot exista și probleme tehnice care să afecteze încălzirea orașului.

„Eu spun să nu apară alte suprize. Eu l-am avertizat pe domnul director pentru că eu cu domnul Jecalo colaborez foarte bine, chiar dacă a trișat la partid. Sunt într-o relație bună cu el. L-am avertizat cu ceea ce se poate întâmpla la Servicii Comunale”, a spus fostul primar.

Întrebat ce poate fi mai grav, Nistor Tatar a răspuns că se poate „să-i lase cazanele”.

„S-ar putea să-i lase cazanele, de exemplu. Când nu ai noțiunea cum se schimbă un cazan și ce se poate face cu un cazan. L-am auzit pe domnul vice că spunea că aducem un cazan, de parcă ar fi un căzănel de apartament. (…) Sunt cazane mari și sunt oameni tehnici care știu exact care e situația”, a spus Tatar.

El a arătat că și-ar dori să nu se întâmple o situație de acest gen.

„Știu ce vorbesc”, a adăugat Tatar care și-a exprimat speranța ca un asemenea incident să nu se petreacă în cursul acestei ierni.

El a reiterat că pe rădăuțeni îi așteaptă zile grele din cauză că s-a mărit prețul gigacaloriei și că vor avea de plătit mai mult pentru întreținere.

„Îmi pare rău că au rămas și două zile fără căldură. Nu vreau să critic pe nimeni că nu e bine să te bucuri de necazul altuia”, a spus Tatar care a constatat că în ciuda situației nu au fost manifestații de protest așa cum era pe vremea când „PSD era la butoane”.

„Mă miră că și Piața Victoriei e liberă și la Rădăuți e liber. Lumea e mulțumită. Să vedem și înainte de Crăciun când vor veni facturile la întreținere dacă e mulțumită”, a spus fostul primar.

El a mai spus că PSD nu are majoritatea în Consiliul Local și nu putem lua alte măsuri care ar fi în beneficiul oamenilor.


Intră acum și în grupul de