Deputatul PNL Ioan Bălan este îngrijorat că programul de cadastrare este încă sub nivelul așteptărilor mai ales că de acesta va depinde plata subvențiilor pentru culturi agricole și finanțarea unor proiecte europene


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat, luni, printr-o interpelare în Parlament adresată ministrului Dezvoltării Regionale și Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară  informații privind programul național de cadastrare, în special cum se derulează acest program în județul Suceava în special pentru că de finalizarea acestui program depinde plata subvențiilor agricole și finanțarea unor proiecte europene.

„Din informațiile publice prezentate pe pagina electronică a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară se poate constata cu ușurință faptul că Programul Național de Cadastru și Carte Funciară demarat încă din anul 2005, a avansat extrem de modest până în anul 2015, iar în perioada 2020-2021 numărul imobilelor cadastrate a bătut record după record”, a arătat Ioan Bălan.

El a adăugat că, cu toate că apreciază foarte mult activitatea ministrului și a conducerii ANCPI, trebuie să spună că numărul total de proprietăți cadastrate este încă sub nivelul așteptărilor, fiind de numai 46,84%, în condițiile în care cele mai mari progrese s-au înregistrat în ultimii doi ani.

Ioan Bălan a explicat că solicită mai multe precizări în special pentru că de finalizarea programului național de cadastrare va depinde în perioada următoare, pe lângă plata subvențiilor pentru culturile agricole, inclusiv finanțarea unor proiecte de investiții din fonduri europene nerambursabile.

Astfel, deputatul liberal sucevean vrea să afle care a fost la data de 22 noiembrie 2021 stadiul implementării Programului Național de Cadastru și Carte Funciară la nivelul județului Suceava.

„Solicit o situație care să evidențieze UAT-urile din județ în care procesul a fost finalizat, UAT-urile din județ în care procesul se află în derulare și UAT-urile din județul Suceava în care acest proces nu a fost încă demarat”, a precizat Ioan Bălan.

Mai mult, deputatul sucevean a cerut să i se prezinte ce dificultăți administrative/legale/financiare a întâmpinat ANCPI și localitățile din județul Suceava în procesul de cadastrare, cu efecte asupra întârzierii procesului.

Ioan Bălan a mai întrebat ce buget va fi alocat în anul 2022 Programului Național de Cadastru și Carte Funciară din care să fie evidențiată contribuția bugetului național și cât se va susține din fonduri europene nerambursabile.


Intră acum și în grupul de