Senatorul PSD Ioan Stan spune că există interese ale celor care fac speculații pe evoluția cursului valutar ca bugetul de stat să nu fie adoptat în acest an: Nivelul investițiilor invocat de domnul Cîțu este exact un asemenea pretext, care ar sluji intereselor speculatorilor


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene Suceava a PSD aduce grave acuzații liderului PNL Florin Cîțu în contextul încercărilor de amânare a adoptării Legii bugetului de stat pentru 2022.

„Există multe interese ca bugetul să nu fie adoptat în acest an, în mod deosebit din partea celor care fac speculații pe evoluția cursului valutar, curs care ar crește dacă am întârzia cu adoptarea acestuia. De aceea se invocă tot felul de pretexte pentru blocarea bugetului. În acest context,  nivelul investițiilor invocat de domnul Cîțu este exact un asemenea pretext, care ar sluji intereselor speculatorilor”, a declarat Ioan Stan.

Liderul social-democrat sucevean consideră că liderul PNL, Florin Cîțu, nu are dreptul moral să vorbească despre acest subiect, al investițiilor, având în vedere că în bugetul lui de anul trecut propunea investiții de 5,9 % din PIB (mai mic cu 13% față de cât s-a alocat acum), din care  s-au investit efectiv doar 55,9 miliarde lei (mai puțin cu -5,5% decât banii alocați pentru 2021 și cu -20 față de investițiile prevăzute pentru 2022).

„În schimb, spre deosebire de anul trecut, ministrul Finanțelor a introdus în buget proiecte mature care se vor realiza în mod concret. Asta pentru că dorim să avem investiții reale, nu investiții pe hârtie cum s-au făcut de către guvernul condus de domnul Cîțu. Din acest punct de vedere, domnia sa nu are dreptul să comenteze acest aspect, având în vedere că guvernul său a realizat cu 20% mai puține investiții decât cele prevăzute pentru 2022”, a apreciat Stan.

El a explicat că astfel, proiectele de investiții care se pot face în mod real în 2022 sunt în valoare de 6,71% din PIB, respectiv 88,8 miliarde lei.

„Dacă vor fi accelerate și alte proiecte în prima parte a anului, atunci cu certitudine se va asigura finanțarea suplimentară la prima rectificare bugetară. Însă ideea principală este să alocăm doar pentru ceea ce se face, nu doar de dragul de a aloca bani, pentru a da bine pe hârtie”, a mai declarat Ioan Stan.

Senatorul sucevean spune că acest lucru este posibil deoarece PSD este interesat de dezvoltarea țării într-un mod eficient, onest, concret și pentru că PSD dorește ca românii să vadă în mod real pe ce s-au cheltuit banii lor, contribuind prin aceasta la creșterea economică a României și a stabilității economice a cetățenilor.


Intră acum și în grupul de