Orașul Siret pierde o treime dintre angajați odată cu închiderea fabricii de panouri din lemn masiv. Primarul Adrian Popoiu: Speranța este în noi investitori care să preia fabrica, dar și să vină în Parcul Industrial East European Border


Intră acum și în grupul de
  • închiderea fabricii de panouri din lemn masiv va duce la pierderea a peste 300 de locuri de muncă
  • bugetul local pierde anual aproape 1.000.000 de lei
  • materia primă era adusă din import și au fost probleme cu asigurarea materiei prime
  • situația a fost generată de mai mulți factori, de la prețurile din energie la lipsa infrastructurii de transport și inclusiv situația conflictuală dintre Rusia și Ucraina
  • căutăm investitori care să preia activitatea acestei firmei și ne gândim la investitorii pentru Parcul industrial East European Border

În orașul Siret este „doliu”, trăim vremuri complicate, vremuri grele, vremuri care se repetă, a declarat Adrian Popoiu, primarul orașului Siret, în emisiunea în emisiunea Exclusiv la Miezul Zilei, de la News Bucovina.

„Când am venit în 2008 în Primăria orașului Siret, s-a închis fabrica Swedwood, divizia de producție a suedezilor de la IKEA și chiar în primele luni de mandat HS Timber Group a venit în orașul nostru și de atunci este cel mai mare agent economic”, a spus primarul Adrian Popoiu.

Peste  300 de locuri de muncă ocupate de sireteni vor fi desființate, odată cu restructurarea operațiunilor firmei din județul Suceava.

„Dacă este să facem un raport la câți angajați lucrează în mediul privat vom observa că poate mai bine de 30% din angajați lucrează la această fabrică. În urma plecării acesteia bugetul local pierde aproape 1.000.000 de lei / an, sumă care reprezintă cota defalcată încasată din impozitul pe salarii de la această firmă”, a declarat primarul orașului Siret.

Adrian Popoiu a subliniat că administrația locală din Siret are o relație foarte bună cu mediul de afaceri din zonă, inclusiv cu firma HS Timber Group, însă decizia acestora l-a luat prin surprindere.

„Noi, la Siret, avem o relație foarte apropiată cu mediul de afaceri și am discutat destul de des cu managerul fabricii de la Siret. De doi ani de zile, într-adevăr, au fost probleme cu aprovizionarea de materie primă pentru că tot ce însemna cherestea. Pentru fabrica de aici materia primă era adusă din import, din Germania, Slovacia, Cehia, Belarus, Ucraina și chiar din Rusia. Cu toate acestea, din discuțiile avute cu managerul fabricii, niciodată nu sa pus problema închiderii, întotdeauna activitatea era predictibilă chiar dacă exista această problema a materiei prime. Se discuta la un moment dat de o restrângere a activității da în nici un caz a închiderii”, a explicat primarul.

Potrivit primarului orașului Siret, factorii care au declanșat această situație au fost foarte mulți, de la creșterea prețului la curentul electric și la gazul metan, la lipsa infrastructurii feroviare, birocrația excesivă și chiar situația tensionată generată de Rusia.

„Criza s-a adâncit și datorită faptului că au crescut prețurile la gaz metan și la energia electrică, dar a fost pusă pe tapet și lipsa infrastructurii rutiere și mai ales lipsa infrastructurii feroviare. Gândiți-vă că toată această marfă importată intra în România undeva în județul Timiș și ajungea la Dornești după 13-14 zile, iar marfa încet, încet se deteriora. Pe lângă aceste reproșuri care ni se aduc nouă, mai sunt și acele reproșuri transmise de către domnul Gerald Schweighofer care consideră că în România a fost umilit. Nu voi intra foarte mult în acest subiect, de teamă ca unele instituții să nu se supere, deși deja am primit amenințări că voi fi dat în judecată pentru că am pomenit de excesul de zel al acestora. Eu sunt perfect conștient că toată lumea trebuie să își facă treaba, să respecte legea, asta este clar dar trebuie să existe și respect față de un investitor foarte mare.  Și ar mai fi o problema foarte importantă și anume toate amenințările care vin în această perioadă din partea Rusiei și este posibil ca această situație să încurce planurile fabricii HS Timber Group”, a declarat primarul Adrian Popoiu.

Acesta a transmis că soluția salvatoare vine din parte altor investitori care vor dori să aleagă Siretul ca destinație pentru afacerile lor.

”Soluția principală este ”găsirea undiței” și mai puțin acele pachete sociale promise de firma HS Timber Group, care vor fi destul de consistente, dar în momentul acesta nu știm cuantumul. Vreau să mergem pe două paliere: primul este acela al găsirii unor investitori care să preia activitatea acestei firmei, iar al doilea lucru este că ne gândim la investitorii pentru Parcul industrial East European Border. Deja acolo avem discuții începute cu firma Bosch Rexroth  care va veni și va pregăti întregul lor personal aici la Siret, așadar este o apropiere destul de serioasă”, a declarat Adrian Popoiu, primarul orașului Siret.


Intră acum și în grupul de