Deputatul George Șoldan propune lege pentru anularea amenzilor primite de români pentru necompletarea formularului PLF: Trebuie pus punct acestei situații revoltătoare și am cerut aprobarea legii în regim de urgență


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava George Șoldan a anunțat, marți, că a depus o inițiativă legislativă pentru anularea amenzilor aplicate de Direcțiile de Sănătate Publică românilor care s-au întors recent din străinătate.

„Am depus astăzi la Parlament o propunere de lege spre dezbatere și aprobare în regim de urgență, pentru anularea amenzilor contravenționale pe care românii le-au primit pentru necompletarea formularului PLF. Proiectul prevede și returnarea tuturor sumelor reprezentând achitarea parțială sau integrală a amenzilor, la cerere”, a arătat parlamentarul.

George Șoldan a explicat că începând cu luna decembrie, după intrarea în vigoare a OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România și până în prezent, s-au dat mii de amenzi contravenționale românilor care s-au întors în țară și nu au completat formularul digital de intrare în România (PLF).

„Din nefericire, autoritățile nu și-au făcut treaba cum trebuie și nici nu au informat oamenii cum să acceseze platforma, iar multe date cu caracter personal nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică sau dintr-o problemă birocratică. Cei mai mulți dintre românii care s-au întors de sărbători în țară s-au trezit cu amenzi usturătoare, deși majoritatea acestora au completat în mod corect formularul digital de intrare în România (PLF)”, a precizat deputatul sucevean.

El a arătat că sunt cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru într-o localitate din țările vecine României, iar de asemenea, în baza acestor prevederi au fost amendați și piloți și însoțitorii de zbor.

„Mulți dintre cei amendați nu mai pot face dovada completării formularul digital de intrare în România (PLF), iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituțiilor statului ar duce această situație într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, a subliniat parlamentarul sucevean.

El a precizat că pentru a evita această situație neplăcută pentru zeci de mii de muncitori, dar și pentru toți cei care în mod nedrept au fost amendați, deși au completat formularul la timp, a propus anularea tuturor amenzilor aplicate pentru necompletarea formularul digital de intrare în România (PLF) și returnarea tuturor sumelor încasate de către stat, plata parțială sau totală a amenzilor.

„Inițiativa mea a fost înregistrată astăzi la Parlament și solicit tuturor parlamentarilor să o adopte, în regim de urgență, pentru a pune punct acestei situații revoltătoare”, a concluzionat deputatul George Șoldan.


Intră acum și în grupul de