Mirela Adomnicăi: Fiecare zi cu inflație și prețuri la energie ridicate produce pierderi masive în economie. Producătorii deținuți majoritar de stat trebuie să reducă prețurile

Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a atenționat, marți, că efectele creșterii prețurilor la energie va genera pierderi masive în economie cu creșterea șomajului și presiune pe bugetul social, dar și mai puține venituri la bugetul de stat și consideră că statul trebuie să intervină și să determine producătorii să reducă prețurile și să aibă o marjă de profit mai mică.

„Efectele creșterii prețurilor la energie nu se limitează doar la creșterea facturilor. Așa cum am arătat în declarația politică susținută astăzi la Tribuna Parlamentului, se scumpesc materiile prime, cresc exponențial costurile producției industriale și se intră într-o spirală economică descendentă foarte periculoasă. Companiile energointensive riscă să dea faliment sau, în cel mai bun caz, să-și suspende activitatea, ceea ce înseamnă șomaj, presiune pe bugetul social și mai puține venituri la bugetul de stat, deci mai puțini bani de investiții și de reforme. Fiecare zi cu inflație și prețuri la energie ridicate produce pierderi masive în economie. Decizia e la nivelul Ministerul Energiei și a premierului”, a spus Mirela Adomnicăi.

Parlamentarul sucevean a subliniat că PSD a propus soluții cum ar fi reglementarea și întoarcerea la prețurile dinaintea liberalizării și realizarea de investiții în noi capacități de producție, respectiv finalizarea hidrocentralelor care zac abandonate, Răstolița din județul Mureș, Bumbești și Dumitra din județul Gorj.

Mai mult, deputatul a amintit că PSD a fost inițiatorul pachetului de măsuri pe termen scurt pe care Guvernul le-a implementat la începutul acestui an pentru compensarea facturilor populației și a întreprinderilor mici și mijlocii.

Ea a menționat că PSD a venit și vine de fiecare dată cu soluții, dar, în acest caz, redactarea actelor normative trebuie să vină de Ministerul Energiei care gestionează acest domeniu de activitate.

„Putem discuta de soluțiile scăderii unor taxe, cum s-a propus la un moment și cum am propus chiar noi, cei de la PSD, în urmă cu câteva săptămâni, de a avea o cotă de TVA de 5% la facturile de la energie. Dar cred că în afară de aceste soluții care acționează asupra efectelor inflației, e foarte important să intervenim în primul rând asupra cauzelor. Avem două companii de stat, Hidroelectrica SA și Nuclearelectrica SA, care produc energie ieftină. Ministerul Energiei are peste 80% din activele acestor două companii. Companiile de stat din sectorul energetic au în mod cert un rol esențial în siguranța națională și în asigurarea echilibrului economic și social. Iar Ministerul Energiei poate interveni, prin reprezentanții săi din consiliile de administrație, pentru a determina aceste companii să vină cu prețuri mai reduse, cu o marjă de profit mai mică, dar care să ofere oxigen economiei naționale și competitivitate pe plan extern”, a concluzionat Mirela Adomnicăi.