Senatorul Ioan Stan: Este necesar un sprijin suplimentar pentru județele de frontieră din Fondul de Rezervă. El dă asigurări că situația conflictuală din Ucraina nu pune probleme din punct de vedere militar sau al aprovizionării cu gaz natural


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a transmis, vineri, printr-un comunucat de presă că PSD este deplin solidar și sprijină total guvernul României și toate instituțiile statului român, în toate demersurile pe care le vor face pentru protejarea populației, a economiei și a intereselor naționale.

El arată că, de altfel, în cadrul PSD s-a constituit un grup special de lucru care evaluează în permanență evoluțiile din Ucraina și asigură suportul pentru comunicarea și acțiunile partidului pe plan intern și internațional și că în acest sens va susține, prin reprezentanții în structurile statului, orice acțiuni sau demersuri ale partenerilor României, ale NATO, ale Uniunii Europene, pentru reinstaurarea ordinii internaționale de drept și sancționarea Rusiei.

În ceea ce privește situația țării el spune că se poate afirma fără orice dubiu că, din punct de vedere militar, România este deplin protejată, iar apartenența la NATO este garanția cea mai puternică în acest sens.

„Din punct de vedere economic subliniem faptul că România are suficiente gaze stocate, pentru ca împreună cu extracția națională, să asigure consumul intern fără sincope. Mai mult există și un plan consistent pentru situația opririi totale a livrărilor de gaze via Ucraina. Totodată, reprezentanții PSD din guvern, respectiv miniștrii de la Apărare, Finanțe, Economie, Agricultură, au discutat cu premierul Ciucă pentru a gestiona efectele crizei din Ucraina asupra prețurilor la gaze, carburanți, produse agricole și alte produse de larg consum. Sub acest aspect, țara noastră are capacitatea să asigure în continuare populației toate cele necesare și nu există, în prezent, riscuri în acest sens”, a declarat Ioan Stan.

Senatorul sucevean a mai spus că din punct de vedere social, PSD susține eforturile autorităților locale din zonele de frontieră pentru gestionarea situației.

„În acest sens evaluările grupului special de lucru al PSD arată că este necesar un sprijin suplimentar pentru județele de frontieră din Fondul de Rezervă. De asemenea, partidul nostru a solicitat Comisiei Europene, prin europarlamentarii săi, să sprijine România în gestionarea eventualelor efecte ale conflictului, asigurarea siguranței frontierelor și a resurselor pentru  refugiați”, a menționat Ioan Stan.

Parlamentarul sucevean a mai spus că, nu în ultimul rând, din punct de vedere diplomatic, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a întreprins deja discuții diplomatice cu reprezentanții diplomatici ai Ucrainei și Republicii Moldova și va avea în perioada următoare consultări și discuții directe cu oficiali din regiune și Ucraina.

„Având în vedere contextul prezentat, PSD face apel la toate forțele politice din România pentru consens și colaborare în interesul național. Este mai important decât oricând să lăsăm orice dispute politice de-o parte, să acționăm cu maturitate, să fim uniți și să avem un dialog constructiv”, a concluzionat Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de