Senatorul PSD Ioan Stan îi recomandă liderului PNL, Florin Cîțu, să ceară sfaturi de la PSD pentru creșterea veniturilor românilor și să renunțe la propunerea care nu rezolvă problema salariaților, ci pune în pericol pensiile

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a apreciat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că președintele PNL, Florin Cîțu, ar trebui să solicite sprijinul PSD pentru soluții în vederea creșterii veniturilor românilor și să înțeleagă că propunerea sa de reducere cu 5 la sută a contribuțiilor sociale nu va rezolva problemele salariaților, dar va pune în pericol plata pensiilor.

„Domnul Cîțu, veșnicul contestatar al majorărilor salariale, a devenit peste noapte un susținător fervent al acestora. Nu știm încă când anume domnia sa a înțeles că românii au nevoie de mai mulți bani pentru a le crește nivelul de trai, dar PSD este cu cel puțin câțiva ani înainte dumnealui conștient de această realitate”, a arătat Ioan Stan.

El a reamintit că de fiecare dată când PSD a fost la guvernare nu a ezitat să ia măsurile necesare pentru ca veniturile să crească atât pentru bugetari, cât și pentru cei din mediul privat.

„Aceasta este o realitate pe care oricât ar vrea, cei de la PNL nu o pot contesta. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, românii au avut parte de creșteri salariale, pensii mai mari, alocații mărite. Și am făcut asta fără să exercităm presiuni pe bugetul de stat, fără să punem în pericol echilibrul economic al țării. Din contra, am avut grijă să identificăm în mod real resursele bugetare care ne-au permis să punem în practică creșterile salariale, de pensii sau de alocații, având grijă ca și economia să fie pe creștere. Iar acest lucru a fost posibil pentru că am venit în fața românilor cu soluții, nu cu discursuri demagogice. Or, cel putin la o primă vedere, inițiativa domnului Cîțu de a reduce CAS-ul pentru creșterea veniturilor se încadrează la capitolul demagogie marca PNL”, a menționat Ioan Stan.

El a subliniat că face aceste precizări pentru că se pare că „niște realități economice și sociale care momentan îi scapă dlui Cîțu”.

Ioan Stan a explicat că în contextul creșterii prețurilor nu este înțelept să se acționeze pentru creșterea la grămadă a tuturor salariilor.

„Resursele financiare, adică inclusiv din CAS, trebuie folosite în primul rând pentru cei cu venituri mici care resimt cel mai mult creșterea inflației. De asemenea, domnia sa nu a explicat cum îi va obliga pe patroni să crească salariile dacă scade CAS.  Tot domnia sa nu a explicat de unde vrea el să taie bani ca să acopere gaura de la bugetul de pensii. De aceea sindicatele au criticat această măsură pentru că în fapt nu rezolvă problema salariaților, dar în schimb pune în pericol pensiile”, a menționat senatorul social-democrat sucevean.

Ioan Stan crede că Florin Cîțu, ca fost ministru al Finanțelor și fost prim-ministru al României, ar trebui să iasă din retorica din campanie și să discearnă cu maturitate asupra problemelor de fond ale veniturilor salariale din România, pentru că românii vor într-adevăr să trăiască mai bine.

„Doar că trebuie să le oferim soluții, nu discuții. Iar dacă domnia sa nu le are, să ne întrebe pe noi, cei de la PSD…îl vom ajuta. În fond, suntem într-o coaliție iar interesul românilor este pe primul loc”, a concluzionat Ioan Stan.