Deputatul Ioan Bălan către ministrul Agriculturii: Din cele peste o sută de produse tradiționale din Bucovina pentru câte s-a cerut statut de produs cu indicație geografică sau cu denumire de origine protejată?


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan solicită ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, informații privind demersurile făcute de minister pentru a include produse tradiționale din Bucovina în cadrul produselor cu indicație geografică protejată sau cu denumire de origine protejată.

„Competiția puternică manifestată pe piața intracomunitară a determinat majoritatea statelor membre să-și înscrie unele produse recunoscute la nivel internațional în categoria produselor cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată, în scopul protejării originalității și competitivității acelor produse. De la aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007, numai 12 produse alimentare tradiționale românești au obținut acest statut: magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibănești, scrumbia de Dunăre etc”, arată Ioan Bălan.

El a precizat că, din fericire, România are potențialul de a se impune pe piața europeană, dar și pe piețele extra-comunitare, cu produse alimentare tradiționale de cea mai bună calitate.

„Spre exemplu, numai la nivelul județului Suceava erau recunoscute ca produse tradiționale peste o sută de produse alimentare, dintre care amintim: brânza de Horodniceni, cașcavalul de Izvorul Alb, brânza de burduf de Stănișoara, urda de Poiana Mărului, pastrama afumată de Bosanci etc”, a arătat parlamentarul liberal sucevean.

Ioan Bălan își manifestă încrederea că Adrian Chesnoiu va revitaliza efortul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în a obține statutul de protecție pentru produsele românești motiv pentru care solicită acestuia să precizeze pentru câte produse alimentare din Bucovina, atestate de către Ministerul agriculturii și dezvoltării rurale ca produse tradiționale, s-a solicitat înscriere la nivel european ca produse cu indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată.

Totodată el spune că dacă există asemenea solicitări, ar vrea să afle stadiul fiecărei solicitări de înscriere. 

„Având în vedere faptul că înscrierea IGP sau DOC va proteja producătorii români tradiționali, vă rog să precizați câte asemenea înscrieri aveți ca obiectiv în mandatul dumneavoastră de ministru la nivel național și câte la nivelul județului Suceava”, a mai cerut Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de