VIDEO//Adriana Iordache (Garda de Mediu): Săptămâna trecută a fost cea mai gravă poluare a ACET de după 1990. Au evacuat ape neepurate direct în râul Suceava


Intră acum și în grupul de

Șefa Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, a declarat, vineri, la Subiectul zilei de la News Bucovina că poluarea râului Suceava înregistrată săptămâna trecută a fost cea mai gravă a ACET de după 1990.

„Este cea mai gravă poluare a  ACET înregistrată din 1990. Până acum calitatea râului Suceava era de gradul II-III, iar prin această poluare calitatea apei s-a degradat până la V. Mai jos nu se poate”, a precizat șefa Gărzii de Mediu Suceava.

Ea a arătat că cei de la ACET au evacuat direct în râul Suceava ape neepurate.

„De cele mai multe ori cei de la ACET dau vina imediat pe cei de la AMBRO că ar fi vinovați de poluare. De data asta s-au prelevat probe și de la AMBRO care s-au încadrat în limitele autorizației eliberate de Apele Române și de autorizația integrată eliberată de APM”, precizat Iordache.

Șefa Gărzii de Mediu Suceava a arătat că Ambro Suceava nu mai este un poluator.

„La Ambro situația este mult îmbunătățită pe linie de protecția mediului. Au luat măsuri și pentru protecția aerului și au făcut și stația de epurare proprie. Pe lângă că au îmbunătățit tehnologia, Ambro a avut grijă să protejeze și mediul”, a spus Iordache.

În ceea e privește ACET SA ea a arătat că în ultima perioadă a primit aproape în fiecare zi de la stația de epurare Câmpulung Moldovenesc și de la stația de epurare Rădăuți notificări că din cauza condițiilor meteorologice, a ploilor, au evacuat pe direct ape în emisar.

„Ieri am demarat un control la stația de epurare Rădăuți, în zilele viitoare vom demara și la Câmpulung Moldovenesc. O stație de epurare trebuie să fie dimensionată ca să poată prelua ape în orișice împrejurare, că plouă sau nu plouă. Au fost zile în care nu au fost precipitații și ei au transmis că sunt precipitații și ei dau ape pe direct”, a mai spus Iordache.

Ea a subliniat că Garda de Mediu Suceava va fi fermă și dură în ceea ce privește poluarea generată de ACET și a precizat că a fost deschisă o anchetă penală.

„Eu sper că ACET conștientizează. Eu am discutat cu domnul comandant al IPJ în momentul când mi-a solicitat documentele pentru dosarul penal și i-am spus că noi niciodată nu am fost informați despre cum s-a soluționat dosarul. De cele mai multe ori au fost decizii de neîncepere a urmăririi penale, care nu au fost comunicate, iar noi puteam să-i dăm amendă”, a arătat șefa Gărzii de Mediu Suceava.

Mai mult, Adriana Iordache a spus că și-ar dori ca cei de la ACET să fie sancționați pentru situația pe care au generat-o și a precizat că au fost adunate 240 de kilograme de pește mort din râul Suceava doar de cei de la SGA.


Intră acum și în grupul de