Ioan Bălan, în Parlament: Ghiozdanele grele nu aduc obligatoriu și performanță în educație. Oricine ar vedea un asemenea ghiozdan s-ar putea gândi fie că elevul a fost pedepsit de părinți și de profesori, fie că avem cel mai solid și mai performant sistem de educație din lume


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a apreciat într-o declarație politică prezentată în Camera Deputaților că adoptarea legilor educației va fi un test major de responsabilitate pentru fiecare parlamentar pentru că de educația copiilor depinde viitorul țării.

Parlamentarul sucevean a reamintit că în urmă cu câțiva ani, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Suceava au făcut un exercițiu extrem de util și au cântărit ghiozdanele mai multor elevi din ciclul primar și gimnazial care se aflau în drum spre școală.

„Pentru nimeni nu a fost o mare surpriză constatarea făcută, din care rezulta că ghiozdanele cântăreau în unele cazuri și jumătate din greutatea elevului. Manuale peste manuale, caiete, cărți auxiliare, acuarele și alte mijloace de învățare, o sticluță de apă și, dacă a mai încăput, poate și un mic pachețel pentru pauza mare. Oricine ar vedea un asemenea ghiozdan s-ar putea gândi fie că elevul a fost pedepsit de părinți și de profesori, fie că avem cel mai solid și mai performant sistem de educație din lume. Cu toții știm că niciuna dintre situații nu este adevărată și că sistemul nostru de educație are multe de recuperat.  Însă, o problemă nu se rezolvă niciodată de la sine și nici dacă nu recunoaștem că avem nevoie de reforme structurale și de investiții în educație”, a spus Ioan Bălan.

Deputatul liberal sucevean a mai declarat că începând cu anul 2020, Guvernul României a demarat ample investiții în infrastructura școlară, pornind de la necesitatea asigurării conexiunilor la internet pentru cursurile online și până la reabilitarea clădirilor cu destinație de unități de învățământ.

„Realizările sunt foarte multe, însă nu suficiente ca să spunem că am încheiat acest capitol. Câtă vreme încă mai punem problema apei curente, a toaletelor salubre sau a încălzirii sălilor de clasă, este clar că mai avem multe de făcut. De asemenea, grație fondurilor europene nerambursabile pe care le putem accesa, Ministerul Educației a demarat mai multe programe anti-abandon școlar, programe de care copiii din mediul rural au nevoie ca de aer pentru a putea să meargă la școală. Masă la școală, microbuze noi pentru transportul școlar, bibliotecă virtuală și manuale digitale sunt numai câteva dintre programele demarate de Guvern, programe care îmi doresc să fie puse cât mai repede în practică și care să ajungă la toți copiii. Apoi, îmi doresc ca economia României să aibă același ritm de creștere economică și venituri bugetare mai mari, pentru a asigura învățătorilor și profesorilor salarii atractive”, a adăugat Ioan Bălan.

Deputatul sucevean a mai spus că în perioada imediat următoare vor intra în dezbaterea Parlamentului noile legi ale educației, legi care trebuie să aducă o reformă reală a educației românești, pe toate palierele.

„S-a discutat mult în spațiul public, s-au făcut propuneri, s-au formulat critici și s-au găsit soluții. Personal, cred cu putere că adoptarea legilor educației va fi un test major de responsabilitate pentru fiecare deputat și senator, indiferent de apartenența sa politică, pentru că de calitatea acestor legi va depinde viitorul copiilor și, implicit, viitorul României”, a concluzionat Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de