Deputatul Ioan Bălan cere ministrului Agriculturii sprijin urgent pentru pomicultorii suceveni după ce piața a fost inundată cu fructe din import la preț de dumping


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat ministrului Agriculturii, Petre Daea, să adopte măsuri pentru sprijinirea pomicultorilor suceveni care sunt afectați de importurile de fructe din alte țări europene.

„Pomicultorii suceveni depun eforturi deosebite pentru a obține în fiecare an recolte mai mari și de o calitate superioară. Chiar și în anul 2022, când condițiile meteorologice au fost nefavorabile, fermierii suceveni au reușit să producă fructe în cantități importante pe care, din păcate, nu le pot nici depozita în cele mai bune condiții și nici nu le pot valorifica la un preț care să le permită să acopere cheltuielile deja efectuate. Din cauză că piața românească este inundată de fructe din import, mai ieftine și nu mai bune (gust/calitate), fermierii suceveni sunt în imposibilitatea de a valorifica rodul muncii lor”, a arătat Ioan Bălan într-o întrebare oficială transmisă ministrului Agriculturii.

Parlamentarul sucevean și-a exprimat speranța că ministrul Agriculturii va identifica cele mai bune măsuri de sprijin pentru pomicultorii din Suceava și din alte județe ale țării unde fermierii se străduiesc să producă fructe de calitate și îl întreabă dacă are în vedere să propună Consiliului Concurenței o investigație privind concurența mai puțin loială pe care o fac unele state care exportă fructe și legume în România, de cele mai multe ori la prețuri sub costul de producție (dumping).

„Ce forme urgente de sprijin aveți în vedere pentru pomicultorii din Suceava, în condițiile în care, în lipsa unor spații de depozitare adecvate, venirea anotimpului rece și a temperaturilor scăzute poate conduce la distrugerea producției din acest an?”, a mai întrebat Ioan Bălan.

CITEȘTE ȘI : Pomicultorii suceveni spun că vor rămâne cu merele nevândute și în acest an din cauză că piața va fi inundată cu fructe din alte țări europene


Intră acum și în grupul de