Deputatul Ioan Bălan cere ministrului Economiei să spună cum va stimula creșterea investițiilor străine în regiunea Nord-Est


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan a solicitat, în Parlament, ministrului Economiei, Florin Spătaru, să prezinte informații privind distribuția investițiilor străine directe în anul 2022 – Regiunea Nord-Est și ce măsuri a luat pentru a stimula investitorii străini să investească în județele din această regiune.

„Stabilitatea politică și economică asigurată de actuala coaliție de guvernare, precum și măsurile stimulative adoptate în favoarea mediului economic au transformat România într-un adevărat pol de atracție pentru investițiile străine din Uniunea Europeană. Potrivit celor mai recente evaluări ale Băncii Naționale a României, în primele nouă luni ale anului 2022 investiţiile străine directe au însumat peste 7,26 miliarde euro, cu peste 17% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, iar perspectiva pozitivă se menține”, a arătat deputatul Ioan Bălan.

Potrivit acestuia, tendința investițiilor străine directe este aceea de a se loca tot în mediile dezvoltate, în proximitate fluxurilor financiare și ale infrastructurii rapide de transporturi ceea ce a determinat în anii trecuți o dezvoltare dezechilibrată a României pe regiunile sale istorice, cu poli de dezvoltare peste media Uniunii Europene și zone economice slab dezvoltate.

Ioan Bălan mai arată că unul dintre obiectivele majore de dezvoltare îl reprezintă diminuarea decalajelor în interiorul țării, iar Guvernul României are pârghii,  prin Ministerul Economiei, de a genera măsuri stimulative pentru investitorii care s-ar reloca în zonele mai puțin dezvoltate ale României.

În aceste condiții, parlamentarul sucevean cere ministrului Economiei să prezinte care a fost, în primele 11 luni ale anului 2022, volumul total al investițiilor străine directe care s-au realizat în Regiunea Nord-Est, inclusiv o situație care să reflecte localizarea acestora pe județele din regiune și specificul acestora. „În condițiile în care Regiunea Nord-Est oferă avantaje competitive deosebit de atractive (forță de muncă de bună calitate, infrastructură locală în dezvoltare, administrații locale deschise către parteneriate cu mediul privat) vă solicit să precizați dacă aveți în vedere să generați măsuri stimulative pentru investitorii străini care ar opta să realizeze investiții în această regiune. Vă rog să precizați, de asemenea, dacă, în anul 2022, în cadrul întâlnirilor cu diferiți investitori străini, ați susținut ca aceștia să-și orienteze investițiile către Regiunea Nord-Est”, a mai cerut Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de