VIDEO//Primul spital de recuperare medicală post-Covid se construiește la Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului orășenesc Gura Humorului, jurist Cornel Vieru, a declarat pentru NewsBucovina că în luna noiembrie ar urma să fie finalizată construcția noului compartiment de recuperare medicală post Covid.

Acesta a declarat că după Covid-19 rămân foarte multe sechele care trebuie tratate.

„Specialiștii spun că după Covid 19 rămân foarte multe sechele neurologice, cardiologice, pulmonare. Sechele de lungă durată de la un an, doi ani, ori în zonă nu există un spital dedicat acestor afecțiuni”, a spus Vieru.

Potrivit managerului Spitalului Gura Humorului, opinia specialiștilor este că pentru tratarea acestor afecțiuni este nevoie de un sistem integrat și că tratarea separată a acestor afecțiuni nu este benefică pacientului.

„Noi vrem să cumulăm toate aceste specialități, cardiologie, pneumologie și neurologie, într-o singură zonă, cu aparatură performantă, să identificăm problema, să o tratăm interdisciplinar fără a purta pacientul dintr-un loc în altul, dintr-un cabinet în altul, dintr-un spital în altul”, a spus managerul Spitalului Gura Humorului.

El a menționat că proiectul a fost elaborat și urmează să fie plasat pe SEAP pentru desemnarea constructorului, iar construcția este de 5,2 milioane de lei.

Terenul este pus la dispoziție de Primăria Gura Humorului, iar finanțarea este în baza unui parteneriat încheiat de spital, Primăria Gura Humorului cu filiala Suceava a Crucii Roșii și Asociația “Jeni Mandachi”.

Finanțarea este în mare parte asigurată din donații.

„În luna noiembrie noi avem termen de finalizare a acestei construcții în condițiile în care nu sunt contestații la licitația privind desemnarea constructorului”, a mai spus Vieru.

El a arătat că acest spital de recuperare medicală post-Covid va avea un singur nivel și o suprafață de 5000 de mp, va avea toate utilitățile, inclusiv oxigen, aparatură medicală care va fi de înaltă performanță finanțată prin PNRR.

Managerul Spitalului Gura Humorului a arătat că spitalul se va adresa pacienților din regiune și a menționat că în prezent adresabilitatea pentru zona de recuperare este foarte mare.

El a mai spus că, în general, o ședință de recuperare durează zece zile, dar că medicii vor stabili durata tratamentului în funcție de fiecare pacient în parte.


Intră acum și în grupul de